Tyrolské žemlové knedlíky recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 30 g máslo máslo 150 ml mléko 40 g cibule 1 lžíce pažitka muškátový oříšek mletý černý pepř 200 g bílé pečivo 60 g tyrolská slanina
Postup Tyrolské žemlové knedlíky
Postup přípravy receptu
-
Oloupanou cibuli a tyrolskou slaninu nakrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle orestujeme slaninu a cibuli dozlatova a směs necháme zchladnout. Starší žemle (housky, rohlíky atp.) nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy a přelijeme horkým mlékem. Pak přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku, muškátový oříšek, sůl, pepř a vejce. Směs promícháme a jakmile žemle nasáknou mléko, zapracujeme do ní připravenou cibulku se slaninou. Vzniklé těsto řádně propracujeme a necháme asi 1 hodinu odležet
Z připraveného těsta tvoříme kulaté knedlíky o průměru asi 4 - 5 cm. Dostatečné množství osolené vody přivedeme k varu, do které postupně vložíme knedlíky a jakmile voda přijde k varu, teplotu snížíme a velmi zvolna je vaříme asi 8 - 12 minut. Hotové tyrolské knedlíky necháme okapat a potřeme máslem
Tyrolské žemlové knedlíky podáváme jako přílohu k masům a omáčkám.