Vánočka babičky Janičky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 - 2 špetky sůl 2 ks žloutek 1 ks žloutek 100 g tuk 50 g mandle 40 g mandle 30 g droždí 100 g cukr krupice citronová kůra 500 g polohrubá mouka 250 ml vlažné mléko
Postup Vánočka babičky Janičky
Postup přípravy receptu
-
Do hrnečku si rozdrobíme droždí, na něj nasypeme 2 lžičky cukru a vařečkou rozmícháme na kašičku. Zasypeme troškou mouky, zakapeme vlažným mlékem, vymícháme na hustší kaši a necháme na teplejším místě vykynout
Rozehřejeme si tuk a necháme zchladnout. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, posekané mandle, citronovou kůru, vlijeme vykynutý kvásek, žloutky rozšlehané se zbylým vlažným mlékem a zchladlý tuk. Velmi důkladně prohněteme a zpracujeme v hladké a nelepivé těsto
Po zpracování těsto na vánočku zakryjeme a necháme vykynout
Z vykynutého těsta utvoříme váleček, který rozdělíme na osm stejných dílů. První čtyři vyválíme do válečků, začínáme plést jako ze tří pramenů a zleva spodem podkládáme čtvrtý pramen. Další tři také vyválíme do válečků a upleteme klasický cop. Poslední díl ještě rozdělíme na dvě části a vyválíme je do dvou tenkých pramínků, které zamotáme dohromady. Sestavíme vánočku, zpevníme špejlemi, potřeme rozšlehaným žloutkem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C na přibližně 45 minut. Asi po 15 minutách pečení vánočku zakryjeme alobalem, aby nebyla příliš tmavá
Vánočku babičky Janičky pocukrujeme, nakrájíme na dílky a podáváme. Je opravdu skvělá!