Voňavá vánočka recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
200 g máslo
3 ks žloutek
300 ml mléko
40 g rozinky
40 g mandle
42 g droždí
160 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
450 g hladká mouka
30 g sekané mandle
300 g hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do misky rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka, lžíci mouky a rozmícháme na hladkou kašičku, kterou necháme v teple vykynout

  2. Máslo utřeme se zbylým cukrem, vmícháme vzešlý kvásek, žloutky a prosátou mouku se špetkou soli. Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vypracujeme vařečkou tužší těsto, které přendáme na pomoučněný vál a znovu dobře propracujeme. Nakonec zapracujeme rozinky a jemně usekané mandle

  3. Hladké lesklé těsto dáme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 4 hodiny kynout. Během kynutí těsto občas prohněteme

  4. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, vyválíme na úzké válečky a upleteme vánočku. První cop ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2 válečků. Naskládáme na sebe, konce upevníme dospod a vpíchneme špejle pro udržení tvaru

  5. Na plechu necháme vánočku ještě asi 1/2 hodiny vykynout. Poté ji potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 175°C a dopečeme ještě 45 minut. Pokud se vánočka z vrchu připéká, přikryjeme ji alobalem

  6. Voňavou vánočku podáváme sypanou moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!