Voňavá vánočka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce 200 g máslo 3 ks žloutek 300 ml mléko 40 g rozinky 40 g mandle 42 g droždí 160 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 450 g hladká mouka 30 g sekané mandle 300 g hrubá mouka
Postup Voňavá vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do misky rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka, lžíci mouky a rozmícháme na hladkou kašičku, kterou necháme v teple vykynout
Máslo utřeme se zbylým cukrem, vmícháme vzešlý kvásek, žloutky a prosátou mouku se špetkou soli. Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vypracujeme vařečkou tužší těsto, které přendáme na pomoučněný vál a znovu dobře propracujeme. Nakonec zapracujeme rozinky a jemně usekané mandle
Hladké lesklé těsto dáme zpět do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň 4 hodiny kynout. Během kynutí těsto občas prohněteme
Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných dílů, vyválíme na úzké válečky a upleteme vánočku. První cop ze 4 pramenů, prostřední ze 3 a vrchní ze 2 válečků. Naskládáme na sebe, konce upevníme dospod a vpíchneme špejle pro udržení tvaru
Na plechu necháme vánočku ještě asi 1/2 hodiny vykynout. Poté ji potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby na 200°C péct. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 175°C a dopečeme ještě 45 minut. Pokud se vánočka z vrchu připéká, přikryjeme ji alobalem
Voňavou vánočku podáváme sypanou moučkovým cukrem.