Lívance plněné meruňkami recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

olej
2 ks vejce
1 lžička prášek do pečiva
8 ks meruňky
150 ml podmáslí
1 lžíce cukr krupice
cukr moučka
120 g hladká mouka
zakysaná smetana
javorový sirup

Postup přípravy receptu

  1. Omyté meruňky rozkrojíme na poloviny a zbavíme pecek. Připravíme si těsto na lívance. Mouku prosejeme se špetkou soli a práškem do pečiva. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky prošleháme s podmáslím a postupně za stálého míchání přidáváme mouku, až vznikne hladké těstíčko. Z bílků a lžíce cukru vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do hladkého těsta

  2. Na zahřátém oleji tvoříme pomocí menší naběračky vyšší kopečky (lívance), které pečeme asi 2 - 3 minuty a poté do nich vtlačíme půlky meruněk řezem dolů. Lívanečky s meruňkou otočíme a zvolna dopečeme dozlatova

  3. Lívance plněné meruňkami ještě teplé posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je zakysaná smetana nebo řecký jogurt a místo moučkového cukru můžeme použít javorový sirup.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!