Voňavá vepřová panenka s petrželovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 50 g máslo 1 hrnek mléko 1 ks cibule 0,5 ks citron 2 lístky libeček 35 ml olivový olej 2 lžíce hladká mouka 5 kapek červený vinný ocet 3 snítky zelená petrželka 3 snítky čerstvý tymián 300 g vepřová panenka 1 lžíce sušená petrželka 150 ml smetana na vaření 2 snítky čerstvý rozmarýn 3 lžíce extra panenský olivový olej
Postup Voňavá vepřová panenka s petrželovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem vepřovou panenku nakrájíme podélně na asi 1 cm široké nudličky, které lehce posolíme a naskládáme do misky s několika snítkami tymiánu, rozmarýnu a natrhaným listem libečku. Maso zakápneme několika kapkami červeného vinného octa a 2 - 3 lžícemi olivového oleje a necháme odležet v ledničce
Druhý den začneme nejprve s přípravou omáčky. Na pánev dáme 30 ml olivového oleje a 50 g másla. Nakrájíme na jemno malou cibulku, přidáme ji na pánev a restujeme, dokud nezesklovatí (nesmí zhnědnout). Potom přidáme dvě lžíce hladké mouky a mícháme, dokud nemáme světlou jíšku asi 2 - 3 minuty, maximálně dozlatova
Do horké jíšky vlijeme 150 ml smetany na vaření, jednu lžíci sušené petrželové natě a pořád promícháváme, jakmile omáčka houstne, přidáváme pomalu mléko, abychom dosáhli správné hustoty a hlídáme, aby omáčka nebyla moc řídká. Jakmile je omáčka hotová, odstavíme
Nyní vezmeme naloženou nakrájenou panenku, vysypeme ji z misky na rozpálenou pánev s minimem oleje, protože oleje už máme dost v marinádě. Až maso pustí šťávu, ztlumíme teplotu a dále maso dusíme 10 - 15 minut ve vlastní šťávě s vůní bylinek
Mezitím do vychladlé omáčky vymačkáme šťávu z poloviny citronu, rozmícháme a jen ohřejeme, už nevaříme. Jakmile je omáčka horká, přidáme nasekané čerstvé listy petržele
Voňavou vepřovou panenku s petrželovou omáčkou naservírujeme na talíře, ozdobíme snítkou petrželky, přelijeme omáčkou a podáváme například s rýží či bramborem.