Voňavá vepřová panenka s petrželovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

50 g máslo
1 hrnek mléko
1 ks cibule
0,5 ks citron
2 lístky libeček
35 ml olivový olej
2 lžíce hladká mouka
5 kapek červený vinný ocet
3 snítky zelená petrželka
3 snítky čerstvý tymián
300 g vepřová panenka
1 lžíce sušená petrželka
150 ml smetana na vaření
2 snítky čerstvý rozmarýn
3 lžíce extra panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Den předem vepřovou panenku nakrájíme podélně na asi 1 cm široké nudličky, které lehce posolíme a naskládáme do misky s několika snítkami tymiánu, rozmarýnu a natrhaným listem libečku. Maso zakápneme několika kapkami červeného vinného octa a 2 - 3 lžícemi olivového oleje a necháme odležet v ledničce

  2. Druhý den začneme nejprve s přípravou omáčky. Na pánev dáme 30 ml olivového oleje a 50 g másla. Nakrájíme na jemno malou cibulku, přidáme ji na pánev a restujeme, dokud nezesklovatí (nesmí zhnědnout). Potom přidáme dvě lžíce hladké mouky a mícháme, dokud nemáme světlou jíšku asi 2 - 3 minuty, maximálně dozlatova

  3. Do horké jíšky vlijeme 150 ml smetany na vaření, jednu lžíci sušené petrželové natě a pořád promícháváme, jakmile omáčka houstne, přidáváme pomalu mléko, abychom dosáhli správné hustoty a hlídáme, aby omáčka nebyla moc řídká. Jakmile je omáčka hotová, odstavíme

  4. Nyní vezmeme naloženou nakrájenou panenku, vysypeme ji z misky na rozpálenou pánev s minimem oleje, protože oleje už máme dost v marinádě. Až maso pustí šťávu, ztlumíme teplotu a dále maso dusíme 10 - 15 minut ve vlastní šťávě s vůní bylinek

  5. Mezitím do vychladlé omáčky vymačkáme šťávu z poloviny citronu, rozmícháme a jen ohřejeme, už nevaříme. Jakmile je omáčka horká, přidáme nasekané čerstvé listy petržele

  6. Voňavou vepřovou panenku s petrželovou omáčkou naservírujeme na talíře, ozdobíme snítkou petrželky, přelijeme omáčkou a podáváme například s rýží či bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!