Vánoční bramborový salát recept

Apetit Recepty saláty

Suroviny na recept

cukr
sůl
2 ks vejce
8 ks brambory
1 ks cibule
100 g celer
1 ks jablko
100 g majonéza
200 g mrkev
100 g petržel
50 g špek
100 g sterilované okurky
100 g tatarská omáčka
100 g sterilovaný hrášek
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Středně velké brambory uvaříme ve slupce doměkka, uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme, nakrájíme podélně (celer na plátky) a uvaříme v mírně osolené vodě. Měkkou zeleninu scedíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a také nakrájíme na kostičky

  2. Brambory dáme do mísy společně se zeleninou, přidáme hrášek, nakrájené okurky spolu s částí okurkového nálevu a doplníme vejci a jablky. Nakonec rozpustíme nakrájený špek a veškerý obsah v míse zalijeme puštěným tukem (škvarky odložíme na jiný recept). Mísu se všemi surovinami na vánoční bramborový salát necháme odstát a opatrně mícháme, až je vše zcela vychladlé. Je důležité, aby v salátu zůstaly kousky brambor, zeleniny a ostatních surovin. Bramborový salát podle chuti osolíme, opepříme, ocukrujeme a v závěru přidáme i tatarskou omáčku a majonézu

  3. Takto připravený vánoční bramborový salát necháme v klidu odležet, a to nejlépe do druhého dne. Vánoční bramborový salát podáváme se smaženým kaprem nebo klasickými řízky, jak kdo má rád

  4. Foto: Vojtěch Leman


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!