Vánoční bramborový salát recept
Apetit Recepty salátySuroviny na recept
- cukr sůl 2 ks vejce 8 ks brambory 1 ks cibule 100 g celer 1 ks jablko 100 g majonéza 200 g mrkev 100 g petržel 50 g špek 100 g sterilované okurky 100 g tatarská omáčka 100 g sterilovaný hrášek mletý černý pepř
Postup Vánoční bramborový salát
Postup přípravy receptu
-
Středně velké brambory uvaříme ve slupce doměkka, uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a petržel očistíme, nakrájíme podélně (celer na plátky) a uvaříme v mírně osolené vodě. Měkkou zeleninu scedíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a také nakrájíme na kostičky
Brambory dáme do mísy společně se zeleninou, přidáme hrášek, nakrájené okurky spolu s částí okurkového nálevu a doplníme vejci a jablky. Nakonec rozpustíme nakrájený špek a veškerý obsah v míse zalijeme puštěným tukem (škvarky odložíme na jiný recept). Mísu se všemi surovinami na vánoční bramborový salát necháme odstát a opatrně mícháme, až je vše zcela vychladlé. Je důležité, aby v salátu zůstaly kousky brambor, zeleniny a ostatních surovin. Bramborový salát podle chuti osolíme, opepříme, ocukrujeme a v závěru přidáme i tatarskou omáčku a majonézu
Takto připravený vánoční bramborový salát necháme v klidu odležet, a to nejlépe do druhého dne. Vánoční bramborový salát podáváme se smaženým kaprem nebo klasickými řízky, jak kdo má rád
Foto: Vojtěch Leman