Květákové karbanátky s uzeným masem a sýrem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce strouhanka 1 ks cibule 1 ks květák 200 g uzené maso 100 g tvrdý sýr čerstvě mletý černý pepř 1 svazeček čerstvá petrželová nať slunečnicový olej na smažení
Postup Květákové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Postup přípravy receptu
-
Středně velký květák očistíme, rozebereme na růžičky, omyjeme a uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Květák scedíme a ještě za tepla rozdrobíme pomocí mačkadla na brambory nadrobno a necháme vychladnout
Středně velkou cibuli očistíme a pokrájíme na kostky. Uvařené uzené maso (krkovička, plecko) pokrájíme také na malé kostky o hraně asi 0,5 cm. Kvalitní tvrdý sýr (například uzený) nastrouháme na jemno a čerstvou petrželovou nať posekáme nadrobno
Ke květáku přidáme cibuli, uzené maso, petrželovou nať, nastrouhaný sýr a vejce. Směs osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a necháme chvíli odpočinout
Rukama navlhčenými ve studené vodě vytvarujeme kuličky o průměru asi 5 cm, dlaněmi jemně zploštíme a obalíme ve strouhance
Květákové karbanátky smažíme v horkém oleji z obou stran do červeno-hněda a hotové karbanátky dáme odsát na papírovou kuchyňskou utěrku od přebytečného tuku
Květákové karbanátky s uzeným masem a sýrem podáváme horké s bramborovou kaší a servírujeme s tatarskou omáčkou, ochucenou majonézou nebo kyselou smetanou s česnekem, případně s jemným zeleným salátem.