Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- cukr 1 špetka sůl 3 ks vejce máslo 300 ml mléko 5 ks jablko 1 ks vánočka 3 lžičky mletá skořice 1 ks vanilkový cukr 250 g tvaroh ve vaničce 250 g tvaroh v alobalu
Postup Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Ve větší misce smícháme oba tvarohy a osladíme podle chuti
Do dvou větších misek oddělíme vejce na žloutky a bílky. Do máslem vymazaného pekáče naskládáme na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Lžící potřeme plátky vánočky menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka. Naskládáme ve vyšší vrstvě do pekáče, kde jsme plátky vánočky potřeli polovinou tvarohové náplně. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a zatřeme zbylou tvarohovou náplní. Zaskládáme druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijeme zbylými žloutky s mlékem. Nahoru ještě nakrájíme tenké plátky másla
Vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 30 minut
Zatímco je žemlovka v troubě, ušleháme bílky s 3 lžícemi krystalového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjmeme žemlovku na chvíli z trouby, zavřeme dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota. Sníh natřeme na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžeme ozdobit povrch a vložíme zpět do trouby
Žemlovku pečeme dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut. Necháme lehce vychladnout a podáváme například jako sladký oběd či večeři.