Vánočková žemlovka s jablky a tvarohem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

cukr
1 špetka sůl
3 ks vejce
máslo
300 ml mléko
5 ks jablko
1 ks vánočka
3 lžičky mletá skořice
1 ks vanilkový cukr
250 g tvaroh ve vaničce
250 g tvaroh v alobalu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme tvarohovou náplň. Ve větší misce smícháme oba tvarohy a osladíme podle chuti

  2. Do dvou větších misek oddělíme vejce na žloutky a bílky. Do máslem vymazaného pekáče naskládáme na tenčí plátky nakrájenou cca polovinu vánočky. Lžící potřeme plátky vánočky menší částí směsi rozmíchaných žloutků s mlékem

  3. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenká čtvrtkolečka. Naskládáme ve vyšší vrstvě do pekáče, kde jsme plátky vánočky potřeli polovinou tvarohové náplně. Jablka posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a zatřeme zbylou tvarohovou náplní. Zaskládáme druhou polovinou vánočky nakrájenou na plátky a zalijeme zbylými žloutky s mlékem. Nahoru ještě nakrájíme tenké plátky másla

  4. Vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 30 minut

  5. Zatímco je žemlovka v troubě, ušleháme bílky s 3 lžícemi krystalového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Po 30 minutách pečení vyjmeme žemlovku na chvíli z trouby, zavřeme dvířka, aby se v troubě stále udržovala vyšší teplota. Sníh natřeme na žemlovku, lžičkou či vidličkou můžeme ozdobit povrch a vložíme zpět do trouby

  6. Žemlovku pečeme dozlatova, nebude to trvat déle než 10 minut. Necháme lehce vychladnout a podáváme například jako sladký oběd či večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!