Vánočková žemlovka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
1 špetka sůl
3 ks vejce
máslo
300 ml mléko
5 ks jablko
1 ks vánočka
3 lžičky mletá skořice
1 balení vanilkový cukr
250 g tvaroh ve vaničce
250 g tvaroh v alobalu

Postup přípravy receptu

  1. Vánočku nakrájíme na plátky a zapékací mísu či pekáč vymažeme máslem

  2. Připravíme si tvarohovou náplň, tedy v misce smícháme jeden tvaroh z vaničky, jeden z alobalu a osladíme podle chuti. V jiné misce si smícháme žloutky s mlékem. Oddělené bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli a 2 lžícemi krystalového cukru

  3. Jablka očistíme a nakrájíme na plátky

  4. Dno vymazaného pekáče pokryjeme plátky vánočky, potřeme smíchanými žloutky s mlékem, navrstvíme polovinu tvarohové náplně, poklademe jablky, posypeme skořicí a vanilkovýcm cukrem. Můžeme přidat i rozinky, ořechy, plátky mandlí apod. Zatřeme zbytkem tvarohové náplně, opět poklademe plátky vánočky a rovnoměrně zalijeme zbytkem žloutků s mlékem

  5. Shora ještě dáme plátky másla a takto připravenou vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Deset minut před koncem pečení žemlovku vyndáme z trouby, naneseme sníh z bílků a necháme dopéci dozlatova

  6. Hotovou vánočkovou žemlovku servírujeme ještě teplou, například jako sladký oběd.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!