Vánočková žemlovka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr 1 špetka sůl 3 ks vejce máslo 300 ml mléko 5 ks jablko 1 ks vánočka 3 lžičky mletá skořice 1 balení vanilkový cukr 250 g tvaroh ve vaničce 250 g tvaroh v alobalu
Postup Vánočková žemlovka
Postup přípravy receptu
-
Vánočku nakrájíme na plátky a zapékací mísu či pekáč vymažeme máslem
Připravíme si tvarohovou náplň, tedy v misce smícháme jeden tvaroh z vaničky, jeden z alobalu a osladíme podle chuti. V jiné misce si smícháme žloutky s mlékem. Oddělené bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli a 2 lžícemi krystalového cukru
Jablka očistíme a nakrájíme na plátky
Dno vymazaného pekáče pokryjeme plátky vánočky, potřeme smíchanými žloutky s mlékem, navrstvíme polovinu tvarohové náplně, poklademe jablky, posypeme skořicí a vanilkovýcm cukrem. Můžeme přidat i rozinky, ořechy, plátky mandlí apod. Zatřeme zbytkem tvarohové náplně, opět poklademe plátky vánočky a rovnoměrně zalijeme zbytkem žloutků s mlékem
Shora ještě dáme plátky másla a takto připravenou vánočkovou žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut. Deset minut před koncem pečení žemlovku vyndáme z trouby, naneseme sníh z bílků a necháme dopéci dozlatova
Hotovou vánočkovou žemlovku servírujeme ještě teplou, například jako sladký oběd.