Vánoční stromeček recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 ks žloutek
1 ks citron
200 g moučkový cukr
600 g hladká mouka
tuk na vymazání plechu
400 g máslo (rostlinný tuk)
mouka na vál
marmeláda na zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s cukrem prosijeme na vál. Přidáme změklé máslo a žloutky. Pod horkou vodou opláchneme citron a kůru z něj nastrouháme do těsta.

  2. Vše zpracujeme na hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme v ledničce odpočinout.

  3. Odpočinuté těsto vyválíme a vykrajujeme z něj hvězdičky různých velikostí. Čím více velikostí hvězdiček, tím vyšší stromeček bude. Vykrojené hvězdičky skládáme na plech a pečeme při 170 stupních, dokud těsto nezačne růžovět.

  4. Upečené hvězdičky necháme vychladnout. Stromeček skládáme z hvězdiček. Vrstvíme je - zespodu největší až po nejmenší úplně nahoře. Jednotlivé hvězdičky můžeme přilepit marmeládou (samozřejmě marmeládu mažeme na hvězdičky zezdola). Když chceme stromeček vyšší, použijeme místo marmelády čokoládu(rozpuštěnou). Vrstvíme - velká hvězdička, kapka čokolády na ni přilepíme menší hvězdičku, opět kapka čokolády, opět přilepíme menší hvězdičku a stejným způsobem pokračujeme až k nejmenší.

  5. Hotové stromečky můžeme posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!