Vánoční stromeček recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks žloutek 1 ks citron 200 g moučkový cukr 600 g hladká mouka tuk na vymazání plechu 400 g máslo (rostlinný tuk) mouka na vál marmeláda na zdobení
Postup Vánoční stromeček recept
Postup přípravy receptu
-
Mouku s cukrem prosijeme na vál. Přidáme změklé máslo a žloutky. Pod horkou vodou opláchneme citron a kůru z něj nastrouháme do těsta.
Vše zpracujeme na hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme v ledničce odpočinout.
Odpočinuté těsto vyválíme a vykrajujeme z něj hvězdičky různých velikostí. Čím více velikostí hvězdiček, tím vyšší stromeček bude. Vykrojené hvězdičky skládáme na plech a pečeme při 170 stupních, dokud těsto nezačne růžovět.
Upečené hvězdičky necháme vychladnout. Stromeček skládáme z hvězdiček. Vrstvíme je - zespodu největší až po nejmenší úplně nahoře. Jednotlivé hvězdičky můžeme přilepit marmeládou (samozřejmě marmeládu mažeme na hvězdičky zezdola). Když chceme stromeček vyšší, použijeme místo marmelády čokoládu(rozpuštěnou). Vrstvíme - velká hvězdička, kapka čokolády na ni přilepíme menší hvězdičku, opět kapka čokolády, opět přilepíme menší hvězdičku a stejným způsobem pokračujeme až k nejmenší.
Hotové stromečky můžeme posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čokoládou.