Veganský perník recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1/2 hrnku olej 3 lžíce rum 1 hrnek voda 2 lžíce melasa 50 g čokoláda na vaření cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 400 g polohrubá mouka 1 balíček prášek do perníku 1 hrst třtinový cukr 7 lžiček sušené pohankové mléko 1 ks ovocný chlebíček 3 lžíce datlový sirup 4 lžíce datlový sirup 100 g celozrnná semolinová mouka
Postup Veganský perník
Postup přípravy receptu
-
Plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C
Čokoládu a ovocný chlebíček nakrájíme na malé a různě velké kousky. Do mísy prosejeme mouku s práškem do perníku, přidáme cukr, vanilkový cukr, čokoládu, ovocný chlebíček, vanilkový cukr a sušené pohankové mléko
V kastrůlku smícháme vodu, olej, datlový sirup a rum. Vše vlijeme do moučné směsi a teprve nyní přidáme melasu a přímo ji rozmícháme v těstě, protože se špatně rozpouští. Vody je potřeba trochu víc než 1 hrnek, přidáváme ji po troškách, až je těsto husté jako na lívance. Vše důkladně vymícháme
Těsto na veganský perník vlijeme na plech a pečeme asi 40 minut
Upečený veganský perník ihned potřeme datlovým sirupem a posypeme práškovým cukrem. Nakrájíme na kostky a podle chuti podáváme
Poznámka: Perník lze upéct jen z 500 g polohrubé mouky, semolinová mouka není potřeba. Místo ní lze přidat celozrnnou pšeničnou mouku, pokud ji máme doma.