Velikonoční pletýnky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 100 g cukr 1 špetka sůl 2 ks vejce 1 ks vejce 80 g máslo 250 ml mléko 1 balíček vanilkový cukr 400 g hladká mouka 1/2 lžičky citronová kůra 100 g polohrubá mouka 1 kostka droždí (42g) 50 g sušené brusinky
Postup Velikonoční pletýnky
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky prosejeme a promícháme se solí. V míse rozpustíme droždí s cukrem, vše zalijeme vlažným mlékem, přidáme vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a postupně vmícháme mouku, citronovou kůru a změklé máslo. Ze surovin vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme 90 minut kynout
Do vyběhnutého těsta zapracujeme brusinky, krátce prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých vyválíme válečky asi 1 cm silné a 12 cm dlouhé. Vždy ze 3 válečků vyhotovíme pletýnky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout
Nakynuté velikonoční pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova
Velikonoční pletýnky podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.