Velikonoční pletýnky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

100 g cukr
1 špetka sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
80 g máslo
250 ml mléko
1 balíček vanilkový cukr
400 g hladká mouka
1/2 lžičky citronová kůra
100 g polohrubá mouka
1 kostka droždí (42g)
50 g sušené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky prosejeme a promícháme se solí. V míse rozpustíme droždí s cukrem, vše zalijeme vlažným mlékem, přidáme vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a postupně vmícháme mouku, citronovou kůru a změklé máslo. Ze surovin vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme 90 minut kynout

  2. Do vyběhnutého těsta zapracujeme brusinky, krátce prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých vyválíme válečky asi 1 cm silné a 12 cm dlouhé. Vždy ze 3 válečků vyhotovíme pletýnky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout

  3. Nakynuté velikonoční pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova

  4. Velikonoční pletýnky podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!