Velikonoční slaný koláč recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 4 ks vejce 90 g sádlo 300 ml voda 30 g droždí 300 g sýr 1 lžíce máslo na vymazání 300 g tvrdý salám 800 g mouka 00 na potření olej podle potřeby strouhaný parmazán
Postup Velikonoční slaný koláč recept
Postup přípravy receptu
-
Z vody, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek. Mouku prosolíme, nastrouháme sádlo a přidáme hotový kvásek. Těsto zpracujeme, přidáváme vlažnou vodu. Jakmile je těsto hladké, vypracujeme z něj kouli, kterou necháme v misce kynout na teplém místě alespoň na hodinu a půl.
Mezitím si nakrájíme salám a tvrdé sýry na kostičky.
Jakmile je těsto hotové, odebereme z něj kousek na doplňování. Zbytek těsta vyválíme do obdélníku cca na 1 cm, posypeme ho nakrájenými sýry, salámem a nakonec parmazánem.
Velikonoční slaný koláč zarolujeme po delší straně a přehneme do tvaru kola, dáme do kulaté vymazané formy a necháme na další hodinku kynout.
Když se těsto zdvojnásobí, vezmeme 4 vajíčka a přitlačíme opatrně na vrch koláče. Ze zbytku těsta, co jsme dali stranou, vytvoříme proužky a přikryjeme vejce křížkem.
Velikonoční slaný koláč potřeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C alespoň hodinku.
Slaný koláč podáváme na velikonoční stůl s bílým suchým vínkem.