Bramborový chléb z hrnce recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
sůl
ocet
voda
1 hrnek hladká mouka
1.5 hrnek polohrubá mouka
2 lžičky drcený kmín
0,25 lžiček sušené droždí
1 hrnek celozrnná pšeničná mouka
0,5 hrnků bramborová kaše v prášku
0,75 hrnků žitný kvásek
2 hrnky vývar z vařených brambor

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy vsypeme polohrubou, celozrnnou a hladkou mouku. Přidáme bramborovou kaši v prášku, kmín a 1/4 lžičky sušeného droždí. Vše promícháme. Pak přidáme 3/4 hrnku žitného kvásku a studený vývar z uvařených brambor. Pokud nebyl vývar solený, tak ještě přisypeme 2 lžičky soli. Vše lehce smícháme a necháme zakryté 12 - 18 hodin kynout

  2. Vykynuté těsto vlijeme na pomoučněný vál a párkrát přeložíme jako obálku. Vytvarujeme do koule a bochníček dáme kynout do moukou (otrubami, kukuřičnou krupicí) vysypané mísy. Chléb necháme další 2 hodiny kynout pod utěrkou nebo pod víkem mísy

  3. Po hodině a půl dáme do trouby hrnec s poklicí a zapneme troubu. Pokud máme remosku, stačí na vyhřátí 10 minut. Pak těsto rychle přesuneme do remosky nebo hrnce a pečeme. V remosce pečeme do té doby, dokud nedocílíme barvy podle svých představ (asi 50 - 65 minut) a podle výkonu remosky. V troubě po půl hodině sundáme poklici a odkryté pečeme asi 20 minut

  4. Upečený bramborový chléb necháme vychladnout na mřížce pod čistou utěrkou. Pokud chceme ještě křupavější kůrku, můžeme po půl hodině i po vyjmutí z trouby přetřít osolenou a octem slabě okyselenou vodou

  5. Kynutí u tohoto receptu je dlouhé, do doby přípravy zahrnuji jen práci s těstem a pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!