Velikonoční tlačenka recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 ks cibule 1 kostka masox 1/2 ks červená paprika 2 ks sterilovaná okurka 150 g šunkový salám 6 ks vařená vejce 1/2 ks oranžová paprika 1 balíček želatina na vaječnou tlačenku 1 sklenice moravanka (kunovjanka) 1 sklenice majonéza (250 ml)
Postup Velikonoční tlačenka
Postup přípravy receptu
-
Sterilovanou zeleninu scedíme do mísy a nálev si uchováme. Přidáme na kostičky nakrájená vejce i salám, nadrobno nakrájenou cibuli a papriky nakrájené na pásky. Vyklopíme majonézu a všechno důkladně promícháme. Nesolíme a nepřidáváme žádné koření!
Nálev od zeleniny doplníme vodou do 300 ml a tekutinu rozdělíme na dvě poloviny. V jedné povaříme kostku masoxu. Do druhé nasypeme želatinu, kterou za stálého míchání zahříváme, dokud se nerozpustí. Včas ji odtáhneme od ohně, protože varem by se želatina znehodnotila. Necháme 5 minut chladnout a poté smícháme s vývarem z masoxu
Občas promícháme a po částečném vychladnutí smícháme v míse se zeleninou. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou fólií a hmotu do ní nalijeme a uhladíme. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny ztuhnout (nejlépe přes noc)
Pak vaječnou tlačenku opatrně vyklopíme. Před podáváním můžeme ozdobit kousky zeleniny a čerstvými bylinkami.