Velikonoční vaječná tlačenka recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- sůl 10 ks vejce 10 ml ocet 10 snítek pažitka 100 ml voda 50 g mrkev 20 g slunečnicový olej mletý černý pepř 6 g plátková želatina 50 g uzený bok 50 g uzený bok 30 g vyloupaný hrášek 50 g listová kapusta 100 ml smetana 33% 20 g salát frisée 2 ks uvařené žloutky
Postup Velikonoční vaječná tlačenka
Postup přípravy receptu
-
Vejce ve skořápce uvaříme ve vodě natvrdo, pak je vychladíme a oloupeme. Oddělíme od sebe uvařené bílky a žloutky. Žloutky pak použijeme na ozdobu
Mrkev, hrášek, uzený bok a kapustu nasekáme na menší kousky, které vložíme do smetany a přivedeme k varu. Ochutíme solí a již dále nevaříme. Přidáme na malé kousky nakrájený uvařený bílek a lehce promícháme tak, aby se zelenina a vejce nerozbila. Vše opepříme trochu více, aby chuť směsi byla pikantní a přidáme rozpuštěnou želatinu. Takto připravenou směs vlijeme do formy. Necháme zatuhnout a poté rozkrájíme na jednotlivé porce
Na plátky nakrájený uzený bok vykrojíme kulatým tvořítkem a vyskládáme na talíř. Zbylé odkrojky boku nasekáme na malé kousky, vložíme do misky a přidáme kousky žloutků. Lehce pokapeme olejem a octem a promícháme
Servírování
Na talíř při podávání vyskládáme vykrájený uzený bok a porci zatuhlé vaječné tlačenky. Na tlačenku položíme žloutek a doplníme salátkem a pažitkou. Nakonec přidáme směs z nasekaného uzeného boku a žloutků. Vše můžeme ještě zakápnout octem a opepřit
Autor receptu: Jan Horký
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013