Velikonoční vaječná tlačenka recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

sůl
10 ks vejce
10 ml ocet
10 snítek pažitka
100 ml voda
50 g mrkev
20 g slunečnicový olej
mletý černý pepř
6 g plátková želatina
50 g uzený bok
50 g uzený bok
30 g vyloupaný hrášek
50 g listová kapusta
100 ml smetana 33%
20 g salát frisée
2 ks uvařené žloutky

Postup přípravy receptu

  1. Vejce ve skořápce uvaříme ve vodě natvrdo, pak je vychladíme a oloupeme. Oddělíme od sebe uvařené bílky a žloutky. Žloutky pak použijeme na ozdobu

  2. Mrkev, hrášek, uzený bok a kapustu nasekáme na menší kousky, které vložíme do smetany a přivedeme k varu. Ochutíme solí a již dále nevaříme. Přidáme na malé kousky nakrájený uvařený bílek a lehce promícháme tak, aby se zelenina a vejce nerozbila. Vše opepříme trochu více, aby chuť směsi byla pikantní a přidáme rozpuštěnou želatinu. Takto připravenou směs vlijeme do formy. Necháme zatuhnout a poté rozkrájíme na jednotlivé porce

  3. Na plátky nakrájený uzený bok vykrojíme kulatým tvořítkem a vyskládáme na talíř. Zbylé odkrojky boku nasekáme na malé kousky, vložíme do misky a přidáme kousky žloutků. Lehce pokapeme olejem a octem a promícháme

  4. Servírování

  5. Na talíř při podávání vyskládáme vykrájený uzený bok a porci zatuhlé vaječné tlačenky. Na tlačenku položíme žloutek a doplníme salátkem a pažitkou. Nakonec přidáme směs z nasekaného uzeného boku a žloutků. Vše můžeme ještě zakápnout octem a opepřit

  6. Autor receptu: Jan Horký

  7. Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!