Věnečky z odpalovaného těsta 2 recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 15 dkg cukr 1 špetka sůl 25 dkg máslo 6 lžic rum 1 dl rum 25 cl mléko 25 cl voda 20 dkg mouka polohrubá 1 sklenice marmeláda rybízová 1 ks vanilkový cukr 5 lžic hladká mouka 10 dkg rostlinný tuk Stella Extra 5 ks vajíčko 8 lžic mletý cukr
Postup Věnečky z odpalovaného těsta 2
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Vodu nalijeme do většího hrnce (budeme v něm dělat celé těsto), přidáme tuk, špetku soli a zahříváme. Až se nám tuk rozpustí a voda bublá, přisypeme mouku a mícháme a mícháme! Vydržíme dvě minutky a utvoří se nám hladký „knedlík“. Vypneme plamen a necháme vychladnout. Potom všleháváme 5 kousků vajíček. Pozor! Jestli máme domácí, bývají většinou větší a stačí 4! Husté těsto dáme do plátěného sáčku a širší zdobičkou na plech vyložený pečícím papírem stříkáme malé kroužky, vždy dvakrát dokola. Nepotíráme vajíčkem, protože budeme dávat polevu. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a pečeme 8 minut, těsto krásně naskočí a dopékáme dalších 8 minut na 150 stupňů dozlatova
Až nám věnečky vychladnou zoubkovaným nožem je rozkrojíme a plníme buď krémem, nebo kdo má rád i šlehačkou. Nahoře potřeme rumovou polevou a každý kousek ozdobíme marmeládou, nejlépe rybízovou
Krém: Z mléka a mouky uvaříme hustý bešamel, hned do horkého zamícháme vanilkový cukr (pěkně se rozvoní) a necháme vychladnout. Rozšleháme a přidáme cukr a rum - nemusíme vše - dle chuti a všleháme máslo.