Věnečky s odlehčeným krémem recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 špetka sůl 300 g vejce 125 g máslo 1 lžíce rum 300 ml mléko 250 g voda 100 g cukr moučka cukr moučka 200 g hladká mouka 1 lžíce citronová šťáva 250 ml smetana ke šlehání 2 lžíce horká voda 1 balení vanilkový pudinkový prášek
Postup Věnečky s odlehčeným krémem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve dáme do hrnce vodu, máslo a na sporáku zahříváme na nejvyšším stupni (za občasného míchání). Jakmile se máslo úplně rozpustí a směs začne bublat, přisypeme předem odváženou (nejlépe i prosátou) mouku a svižně mícháme, aby se vše spojilo, poté ještě cca 2 minuty promícháváme, těsto se začne odlepovat od stěn. Po cca 2 minutách stálého míchání je těsto hotovo, jakmile se na dně hrnce napálí tenký povlak těsta, odstavíme hrnec a necháme částečně vychladnout
Těsto přesuneme do mísy, osolíme a jakmile má zhruba teplotu těla, postupně zašleháme vajíčka. Těsto nejprve vypadá opravdu nevzhledně, nakonec se však spojí na hladkou konzistenci. Rozehřejeme si troubu na 180 °C. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou tvoříme kolečka. Plech zlehka pokropíme vodou. A vložíme do předehřáté trouby na 180 °C, pečeme 30 minut dozlatova. NEOTVÍRÁME troubu během pečení, těsto by spadlo
Během pečení si připravíme krém. Nejprve uvaříme pudink podle návodu na obalu - z mléka, cukru a pudinkového prášku, jen mléka dáme pouze 300 ml. Pokud nemáme nepřilnavý rendlík, cukr přidáváme až úplně nakonec, aby se pudink nepřichytával ke dnu hrnce. Po zhoustnutí odstavíme a potravinovou folii přitiskneme na povrch pudinku, aby se neudělal škraloup, pudink necháme úplně vychladnout
Vyšleháme si smetanu ke šlehání a poté zvlášť vychladlý pudink. Lžící vmícháme vyšlehanou smetanu do vyšlehaného pudinku, vznikne hladký lehký krém. Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme, cukrářským sáčkem se zdobící špičkou naplníme pudinkovým krémem a přiklopíme vrchní částí. Posledním krokem je potření věnečků citronovou polevou, kterou snadno vytvoříme smícháním citronové šťávy, rumu, horké vody a moučkového cukru
Hotové věnečky necháme v lednici odležet a poté servírujeme například jako zákusek ke kávě.