Venkovské vepřové recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 snítky tymián 225 ml voda 2 ks mrkev 2 snítky rozmarýna pepř 3 lžíce olivový olej 1 ks velká cibule cibulka 225 ml suché bílé víno 1 ks velký bobkový list 2 ks velká vepřová noha 2 ks stroužek česneku 2 ks rapík celeru 20 ks cibulky na nakládání
Postup Venkovské vepřové
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme suroviny. Česnek nakrájíme na plátky, mrkev a řapíky celeru nadrobno. Jednu velkou cibuli také nakrájíme nadrobno. Tymián polámeme na kousky stejně jako 2 snítky rozmarýny. Nakonec pokrájíme i petrželku
Maso nařežeme ze všech stran mělkými zářezy a do zářezů vložíme plátky česneku. V kastrolu rozehřejeme lžíci oleje na středně vysokou teplotu, přidáme mrkev, celer a cibuli a opékáme je za občasného zamíchání asi 10 minut
Na zeleninu položíme maso, posypeme je tymiánem a rozmarýnou, přidáme bobkový list, víno, vodu a pepř. Přivedeme k varu a odstavíme. Kastrol přiklopíme dobře těsnící pokličkou a pokrm dusíme v troubě předehřáté na 160 °C asi 3 a 1/2 hodiny, aby bylo maso velmi křehké
Cibulky na nakládání dáme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme 1 minutu stát. Vodu slijeme, cibulky oloupeme. Na velké pánvi rozehřejeme zbývající olej, přidáme cibulky, pánev částečně přikryjeme a cibulky dusíme na mírném ohni 15 minut dozlatova. Pánví občas potřeseme
Když je maso křehké přidáme cibulky a pokrm dusíme ještě 15 minut. Maso a cibulky vyjmeme a udržujeme teplé. Z povrchu šťávy sesbíráme kovovou naběračkou co nejvíce tuku, šťávu přecedíme do mísy a zeleninu necháme na cedníku
Maso nakrájíme, upravíme spolu s cibulkami a zeleninou na talíř, přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme
Zdroj: Sovart.cz