Vepřová galantina s brusinkovou omáčkou recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

sůl
2 ks žloutek
100 ml mléko
1 ks houska
5 cl brandy
60 g šunka od kosti
drcený pepř
muškátový květ
drcený kmín
60 g vepřová játra
50 g uzená slanina
listová petržel
500 g libový vepřový bok
150 g ořez z boku
100 g hřbetní sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřový bok očistíme a nakrájíme na tenké plátky a jemně je rozklepeme, abychom je nepotrhali. Ořez z boku osolíme, upečeme do měkka (180 °C, 40 minut) a po té najemno umeleme

  2. Dále umeleme játra a sádlo. Slaninu a šunku nakrájíme na drobné kostičky. Housku nakrájíme na kostičky (klidně den předem) a navlhčíme ji mlékem

  3. Vše pomalu promícháme. Přidáme žloutky, brandy a dle chuti koření

  4. Plátky naklepaného a osoleného boku vkládáme těsně vedle sebe do sádlem vymazané litinové nebo keramické formy. Na maso vložíme zamíchanou masovou směs, řádně jí sklepneme a přiklopíme zbylými plátky boku a pod pokličkou či alobalem pomalu vaříme ve vodní lázni asi 90 minut. Hotovou galantinu vychladíme, vyklopíme z formy a krájíme asi na 1 cm silné plátky

  5. Vepřovou galantinu podáváme s brusinkovou omáčkou a pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!