Vepřová galantina s brusinkovou omáčkou recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- sůl 2 ks žloutek 100 ml mléko 1 ks houska 5 cl brandy 60 g šunka od kosti drcený pepř muškátový květ drcený kmín 60 g vepřová játra 50 g uzená slanina listová petržel 500 g libový vepřový bok 150 g ořez z boku 100 g hřbetní sádlo
Postup Vepřová galantina s brusinkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Vepřový bok očistíme a nakrájíme na tenké plátky a jemně je rozklepeme, abychom je nepotrhali. Ořez z boku osolíme, upečeme do měkka (180 °C, 40 minut) a po té najemno umeleme
Dále umeleme játra a sádlo. Slaninu a šunku nakrájíme na drobné kostičky. Housku nakrájíme na kostičky (klidně den předem) a navlhčíme ji mlékem
Vše pomalu promícháme. Přidáme žloutky, brandy a dle chuti koření
Plátky naklepaného a osoleného boku vkládáme těsně vedle sebe do sádlem vymazané litinové nebo keramické formy. Na maso vložíme zamíchanou masovou směs, řádně jí sklepneme a přiklopíme zbylými plátky boku a pod pokličkou či alobalem pomalu vaříme ve vodní lázni asi 90 minut. Hotovou galantinu vychladíme, vyklopíme z formy a krájíme asi na 1 cm silné plátky
Vepřovou galantinu podáváme s brusinkovou omáčkou a pečivem.