Vepřová játra dušená na tymiánu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 100 g slanina 1 - 2 lžíce olej sůl 1,5 - 2 l vývar 2 lžíce máslo 1 ks cibule 2 - 3 ks mrkev 1/2 ks petržel 2 - 3 ks bobkový list 3 kuličky nové koření 1 kg vepřová játra 1/2 - 1 lžičky sušený tymián mletý černý pepř 5 kuliček celý černý pepř 3 ks stonek řapíkatého celeru
Postup Vepřová játra dušená na tymiánu
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na hranolky. Játra odblaníme, omyjeme, osušíme, prošpikujeme slaninou a ze všech stran opepříme. Cibuli oloupeme a jemně usekáme. Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme nahrubo. Stonky řapíkatého celeru oloupeme a nakrájíme na menší kousky
Na rozpáleném oleji s máslem játra zprudka opečeme, pak je vyjmeme a na výpeku zvolna asi 5 - 10 minut restujeme cibuli s ostatní zeleninou. K orestované zelenině vložíme opečená játra, vše podlijeme vývarem, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a tymián. Zakryté zvolna dusíme asi 60 minut doměkka
Měkké maso vyjmeme a vcelku uchováme na teple. Pak z vývaru odstraníme celé kusy koření a omáčku rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme instantní jíškou
Dušená játra nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce a přelijeme tymiánovou omáčkou. Podáváme se špekovými knedlíky.