Vepřová kotleta se žampiony recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 1 ks vejce máslo 4-6 plátků šunka 4-6 plátků sýr zelenina 6-8 ks žampiony 2 lžíce olivový olej 2 lžíce nasekaná petrželka 250 ml smetana ke šlehání 4-6 plátků vepřová kotleta 2 lžíce worcesterová omáčka mletý černý pepř 3 ks mladá cibulka
Postup Vepřová kotleta se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Plátky vepřové kotlety zlehka naklepeme, pokapeme olivovým olejem, worcesterovou omáčkou, posolíme a opepříme. Necháme v chladu uležet
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očištěné a omyté žampiony nakrájíme na slabé plátky. Cibuli zpěníme na malém množství másla, přidáme žampiony a chvíli smažíme, dokud houby nezměknou. Jednu třetinu žampionů odebereme a později použijeme pod maso
Do zbylé žampiónové směsi rozklepneme 1 vejce, osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku a promícháme
Na rozehřátém oleji z obou stran zprudka usmažíme plátky masa. Smažíme doměkka a dozlatova asi 10 minut
Dno zapékací mísy vymažeme máslem, posypeme směsí žampionů bez vajíčka a zarovnáme osmaženými plátky masa. Zalijeme smetanou
Na každý plátek šunky položíme plátek sýru a doprostřed plátku navrstvíme lžíci žampiónové směsi s vajíčkem. Rohy šunkového plátku dáme přes sebe, směrem ke středu, jako do uzlíčku a uprostřed sepneme párátkem. Můžeme postupovat i obráceně. Nejdříve položíme plátek sýru, pak šunku a žampiónovou směs. Na každý plátek masa, který již máme v zapékací míse, připíchneme takto připravený naplněný uzlíček
Zapékací mísu dáme do předehřáté trouby a zapékáme asi 10 minut při 150 °C, dokud šunka a sýr nezrůžoví
Vepřovou kotletu se žampiony podáváme s rýží nebo hranolky, zdobíme zeleninou.