Vepřová krkovice pečená po selsku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 4 stroužky česnek sůl 100 ml vývar 1 ks brambory 3 ks cibule 1 ks cibule 1 lžička kmín 1 lžíce sádlo 100 ml voda 1 ks bobkový list 1 - 2 lžičky hladká mouka drcený kmín mletý černý pepř vepřové sádlo 500 g kysané zelí 150 ml černé pivo 1200 g vepřová krkovice bez kosti
Postup Vepřová krkovice pečená po selsku
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme. Stroužky česneku utřeme se solí a pepřem. Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kolečka. Očištěný válec krkovice v celku ze všech stran pořeme utřeným česnekem a posypeme drceným kmínem
Pekáč silně vytřeme sádlem a dno poklademe nakrájenou cibulí, na kterou položíme krkovici. Vše podlijeme pivem, zakryjeme a zvolna pečeme při 150 °C asi 2,5 až 3 hodiny doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme teplou vodou
Upečené maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Vše krátce osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vody, rozmícháme a necháme zvolna povařit asi 15 - 20 minut. Následně šťávu scedíme a podle chuti přisolíme
Mezitím si připravíme přílohu z kysaného zelí. Okapané zelí nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět. Pak přidáme připravené zelí, sůl, kmín, bobkový list, cukr a vodu. Vše podlijeme vodou, zakryjeme a zvolna dusíme asi 20 minut. Zelí průběžně promícháváme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Pak zelí zahustíme bramborou. Měkké zelí podlijeme vývarem, vmícháme nastrouhanou bramboru a asi 5 minut za stálého míchání povaříme
Upečenou krkovici nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou, obložíme zelím a podáváme. Vhodnou přílohou jsou bramborové a houskové knedlíky.