Vepřová krkovice pečená po selsku recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
4 stroužky česnek
sůl
100 ml vývar
1 ks brambory
3 ks cibule
1 ks cibule
1 lžička kmín
1 lžíce sádlo
100 ml voda
1 ks bobkový list
1 - 2 lžičky hladká mouka
drcený kmín
mletý černý pepř
vepřové sádlo
500 g kysané zelí
150 ml černé pivo
1200 g vepřová krkovice bez kosti

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme. Stroužky česneku utřeme se solí a pepřem. Oloupanou cibuli nakrájíme na hrubší kolečka. Očištěný válec krkovice v celku ze všech stran pořeme utřeným česnekem a posypeme drceným kmínem

  2. Pekáč silně vytřeme sádlem a dno poklademe nakrájenou cibulí, na kterou položíme krkovici. Vše podlijeme pivem, zakryjeme a zvolna pečeme při 150 °C asi 2,5 až 3 hodiny doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme teplou vodou

  3. Upečené maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme hladkou moukou. Vše krátce osmahneme, zalijeme přiměřeným množstvím vody, rozmícháme a necháme zvolna povařit asi 15 - 20 minut. Následně šťávu scedíme a podle chuti přisolíme

  4. Mezitím si připravíme přílohu z kysaného zelí. Okapané zelí nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a necháme na sádle zesklovatět. Pak přidáme připravené zelí, sůl, kmín, bobkový list, cukr a vodu. Vše podlijeme vodou, zakryjeme a zvolna dusíme asi 20 minut. Zelí průběžně promícháváme, dokud se tekutina zcela neodpaří. Pak zelí zahustíme bramborou. Měkké zelí podlijeme vývarem, vmícháme nastrouhanou bramboru a asi 5 minut za stálého míchání povaříme

  5. Upečenou krkovici nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou, obložíme zelím a podáváme. Vhodnou přílohou jsou bramborové a houskové knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!