Vepřová pečeně se šalvějí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
vývar
2 - 3 ks hřebíček
2,5 lžíce med
3 ks šalotka
1 - 2 ks bobkový list
2 lžíce olivový olej na smažení
80 g přepuštěné máslo
2 ks malé jablko
mletý černý pepř
1 kg vepřová krkovice
6 - 8 lístků čerstvá šalvěj
100 ml jablečné Frisco

Postup přípravy receptu

  1. Maso očistíme, z boku ostrým nožem nařízneme kapsu a důkladně osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Oloupanou šalotku rozkrojíme na poloviny a z přepuštěného másla, oleje, medu a nápoje Frisco umícháme hladkou zálivku

  2. Vepřovou krkovici naplníme jablky a šalvějí, přidáme hřebíček a maso zajistíme potravinovou nití. Naplněnou pečeni přendáme do pekáče obložíme šalotkou, bobkovým listem a podlijeme malým množstvím vývaru. Pečeme zakryté, za občasného podlévání vývarem při 200 °C přibližně 40 minut. Pak maso odkryjeme, teplotu snížíme na 180 °C a přelijeme zálivkou. Vepřovou pečeni přeléváme výpekem a dopečeme doměkka

  3. Vepřovou pečeni se šalvějí zbavíme nití, nakrájíme na porce a podáváme s jasmínovou rýží nebo opečeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!