Vepřová pečeně se šalvějí recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl vývar 2 - 3 ks hřebíček 2,5 lžíce med 3 ks šalotka 1 - 2 ks bobkový list 2 lžíce olivový olej na smažení 80 g přepuštěné máslo 2 ks malé jablko mletý černý pepř 1 kg vepřová krkovice 6 - 8 lístků čerstvá šalvěj 100 ml jablečné Frisco
Postup Vepřová pečeně se šalvějí
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme, z boku ostrým nožem nařízneme kapsu a důkladně osolíme a opepříme. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Oloupanou šalotku rozkrojíme na poloviny a z přepuštěného másla, oleje, medu a nápoje Frisco umícháme hladkou zálivku
Vepřovou krkovici naplníme jablky a šalvějí, přidáme hřebíček a maso zajistíme potravinovou nití. Naplněnou pečeni přendáme do pekáče obložíme šalotkou, bobkovým listem a podlijeme malým množstvím vývaru. Pečeme zakryté, za občasného podlévání vývarem při 200 °C přibližně 40 minut. Pak maso odkryjeme, teplotu snížíme na 180 °C a přelijeme zálivkou. Vepřovou pečeni přeléváme výpekem a dopečeme doměkka
Vepřovou pečeni se šalvějí zbavíme nití, nakrájíme na porce a podáváme s jasmínovou rýží nebo opečeným bramborem.