Vepřová svíčková z jednoho hrnce recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 ks cibule 0-1 ks celer 1 kg mrkev 3 ks petržel 4 ks bobkový list 250 ml kysaná smetana 600 g vepřová kýta 200 g uzená slanina 10 kuliček celý černý pepř 12 kuliček celé nové koření 200 ml smetana vaření omáčka sůl
Postup Vepřová svíčková z jednoho hrnce recept
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso necháme v celku a podle potřeby očistíme. Zeleninu očistíme, přičemž cibule a petržele použijeme velké. Celer dáme bud celý malý nebo půlku velkého. Cibuli a celer rozčtvrtíme, mrkev a petržel rozpůlíme. Slaninu nakrájíme na kostky. Všechno koření svážeme do pytlíku z kousku gázy.
Všechny tyto připravené suroviny dáme do velkého asi 5 l hrnce. Zalijeme vodou a pomalu vaříme, tak zvaně táhneme 2 hodiny. Pak vyndáme maso a koření a vzniklou omáčku rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme.
Svíčkovou omáčku dochutíme smetanami a již nevaříme. Maso nakrájíme na plátky a vložíme do teplé omáčky prohřát.
Vepřovou svíčkovou z jednoho hrnce podáváme nejlépe s domácím houskovým knedlíkem vařeným v hrníčku.