Vepřové kari na houbách recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 4 lžíce olej 1 lžička sůl 1 ks cibule 250 g houby 1 ks chilli paprička 1 lžíce kurkuma 2 lžíce sójová omáčka 1 lžička mletý černý pepř 1 plechovka kokosové mléko 700 g vepřová krkovice 2 lžíce ústřicová omáčka 3 lžíce zelená curry pasta podle potřeby mouka příloha 200 g rýže
Postup Vepřové kari na houbách recept
Postup přípravy receptu
-
Vybereme dobrou a masitou vepřovou krkovici, kterou zbavíme blan a příliš tučných částí a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Žampiony nebo jiné houby očistíme a nakrájíme na plátky. Ideální jsou ovšem hřiby nebo jiné lesní houby, mohou být i sušené.
Nakrájenou cibuli a česnek podusíme, přidáme pepř, mleté chilli, kari pastu a kurkumu. Dále přidáme nakrájenou vepřovou krkovici a houby. Vepřové maso necháme zatáhnout za stálého míchání, až pustí šťávu.
Poté podlijeme vodou, aby bylo maso zakryto a dusíme za občasného míchání, až je maso téměř hotové. Obvykle to trvá hodinu. Postupně doladíme chuť přidáním sojové omáčky a ústřicové omáčky.
Po hodině až 70 minutách pomalého vaření přidáme celou konzervu kokosového mléka nebo krému a necháme vařit ještě asi 15 minut. Jídlo mícháme a upravíme chuť dosolením nebo přidáním omáček.
Pro pikantnější chuť můžeme přidat několik centimetrů sardelové pasty nebo dvě sardelky z konzervy. Na závěr zaprášíme moukou, nebo zahustíme solamylem. Důležité je, aby vzniklo dostatečné množství hustší omáčky.
Vepřové kari na houbách podáváme s čerstvě uvařenou rýží. Jídlo lze připravit také v hrnci na pomalé vaření. Podušené maso pak vložíme večer se všemi ingrediencemi do pomalého hrnce, nastavíme teplotu kolem 80 °C a v klidu jdeme spát. Jídlo je ráno hotové.