Vepřové kari na houbách recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 stroužek česnek
4 lžíce olej
1 lžička sůl
1 ks cibule
250 g houby
1 ks chilli paprička
1 lžíce kurkuma
2 lžíce sójová omáčka
1 lžička mletý černý pepř
1 plechovka kokosové mléko
700 g vepřová krkovice
2 lžíce ústřicová omáčka
3 lžíce zelená curry pasta
podle potřeby
mouka
příloha
200 g rýže

Postup přípravy receptu

  1. Vybereme dobrou a masitou vepřovou krkovici, kterou zbavíme blan a příliš tučných částí a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Žampiony nebo jiné houby očistíme a nakrájíme na plátky. Ideální jsou ovšem hřiby nebo jiné lesní houby, mohou být i sušené.

  2. Nakrájenou cibuli a česnek podusíme, přidáme pepř, mleté chilli, kari pastu a kurkumu. Dále přidáme nakrájenou vepřovou krkovici a houby. Vepřové maso necháme zatáhnout za stálého míchání, až pustí šťávu.

  3. Poté podlijeme vodou, aby bylo maso zakryto a dusíme za občasného míchání, až je maso téměř hotové. Obvykle to trvá hodinu. Postupně doladíme chuť přidáním sojové omáčky a ústřicové omáčky.

  4. Po hodině až 70 minutách pomalého vaření přidáme celou konzervu kokosového mléka nebo krému a necháme vařit ještě asi 15 minut. Jídlo mícháme a upravíme chuť dosolením nebo přidáním omáček.

  5. Pro pikantnější chuť můžeme přidat několik centimetrů sardelové pasty nebo dvě sardelky z konzervy. Na závěr zaprášíme moukou, nebo zahustíme solamylem. Důležité je, aby vzniklo dostatečné množství hustší omáčky.

  6. Vepřové kari na houbách podáváme s čerstvě uvařenou rýží. Jídlo lze připravit také v hrnci na pomalé vaření. Podušené maso pak vložíme večer se všemi ingrediencemi do pomalého hrnce, nastavíme teplotu kolem 80 °C a v klidu jdeme spát. Jídlo je ráno hotové.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!