Vepřové na sladkokyselo recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 stroužků česnek
1 lžíce máslo
2 ks cibule
300 g pórek
500 g mrkev
2 ks feferonka
4 lžíce karamel
100 ml bílé víno
300 g sterilované okurky
800 g vepřová pečeně
1-2 lžíce nálev z okurek
podle chuti
sůl
pepř
podle potřeby
vývar

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou pečeni prošpikujeme sterilovanými okurkami, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Podlijeme vývarem (100ml), přiklopíme a ve vyhřáté troubě pečeme asi 50 minut na 180 °C. Během pečení podléváme výpekem, případně ještě přidáme horký vývar.

  2. Mrkev oškrábeme, vcelku ji uvaříme do poloměkka, necháme vychladnout a nakrájíme na kolečka. Pórek opláchneme, nakrájíme na kolečka a s mrkví osmahneme na másle. Mírně podlijeme vodou a chviličku podusíme.

  3. Měkké maso vyndáme a udržujeme teplé. Do výpeku přidáme karamel, najemno nastrouhaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli a feferonky. Zalijeme nálevem z okurek, promícháme a přilijeme víno. Omáčku promícháme, necháme projít varem a podle chuti přisolíme.

  4. Teplou pečínku nakrájíme na plátky a servírujeme ji s teplou zeleninou, přelitou omáčkou. Vhodnou přílohou k vepřovému na sladkokyselo je dušená rýže.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!