Vepřové závitky na paprice a zakysané smetaně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 lžiček hořčice 150 g anglická slanina 1 ks červená paprika 100 g tvrdý sýr 5 ks vepřový řízek omáčka 1 ks cibule 1 kostka masox 150 g zakysaná smetana podle potřeby hladká mouka podle chuti koření na steak
Postup Vepřové závitky na paprice a zakysané smetaně recept
Postup přípravy receptu
-
Anglickou slaninu a papriku nakrájíme na úzké proužky. Sýr nakrájíme na hranolky o výšce 1 cm. Použila jsem tvrdý sýr Leerdammer s kuličkami pepře, ale můžeme použít třeba nivu. Řízky naklepeme, potřeme lžičkou hořčice a lehce posypeme kořením na steaky. Na řízky dáme proužek slaniny, papriky a sýra, zatočíme a znovu přidáme slaninu, papriku, sýr a zavineme. Poté závitek sepneme jehlou. Pokud máte řízky krátké, stačí vložit proužky náplně jen jednou do středu závitku.
Zbylé proužky slaniny a papriky si nakrájíme na kostičky a cibuli na drobné kostičky. Slaninové kostičky dáme do rozpáleného tlakového hrnce rozškvařit, poté přidáme nakrájenou cibuli a lehce osmažíme. Cibuli přihrneme k okraji hrnce, vložíme závitky a opékáme ze všech stran. Poté přidáme asi litr vody, kostku masoxu, kostičky papriky a tlakový hrnec zavřeme. Vaříme 25 - 30 minut podle velikosti závitků.
Po otevření hrnce závitky vyjmeme a dáme do tepla. Hladkou mouku rozkvedláme ve vodě, vlijeme do omáčky a povaříme. Jíšku bych nedoporučila, omáčka by byla již hodně mastná. Kdo chce, může omáčku ještě rozmixovat ručním mixérem, aby byla jemnější. Hotovou omáčku dosolíme, pokud je třeba a vmícháme do ní ohřátou zakysanou smetanu.
Vepřové závitky na paprice a zakysané smetaně podáváme s houskovým knedlíkem, ale je možno i s rýží či těstovinami.