Vepřový jazyk v šouletu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 3-4 stroužky česnek sůl vývar majoránka 1 ks cibule 1 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 2 ks vepřový jazyk mletý černý pepř 4 - 5 lžic vepřové sádlo 10 kuliček celý černý pepř 100 g ječné kroupy 150 g žlutý hrách 300 g kořenová zelenina na vývar 1 ks cibule na vývar 1 ks cibule na osmažení
Postup Vepřový jazyk v šouletu
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme vařit omyté vepřové jazyky. Do vody s celou oloupanou kořenovou zeleninou (celer, mrkev, petržel) vložíme jazyky, jednu celou cibuli, bobkový list, nové koření a celý pepř. Vše osolíme a zvolna vaříme, dokud nebudou jazyky zcela měkké. Pak maso ihned ponoříme do studené vody, jazyky sloupneme a nakrájíme na menší kousky
Kroupy propereme pod tekoucí vodou a pak v osolené vodě vaříme asi 50 minut doměkka. Pokud se voda postupně vypaří, dolijeme ji. Žlutý hrách namočíme a dále připravíme podle návodu na obalu. Na velké pánvi rozpustíme sádlo a orestujte na něm dozlatova nasekanou cibuli. Pak vmícháne uvařené a okapanené kroupy, hrách a nakrájený vařený jazyk. Vše promícháme a ochutíme solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem
Zapékací mísu vytřeme sádlem a naplníme směsí masa, krup a hrachu. Na povrch přidáme asi 2 lžíce sádla, vše podlijeme malým množstvím vývaru z jazyků a pečeme při 200 °C asi na 15 - 20 minut
Mezitím si na sádle osmažíme dozlatova jednu oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli
Vepřový jazyk s šouletem rozdělíme na porce, ozdobíme smaženou cibulkou a podáváme jako hlavní chod.