Vitello tonnato recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl petrželka citron 1 lžíce kapary pepř olivový olej 3 lžíce citronová šťáva 900 g rolovaná telecí ledvina bez kosti 2 ks velké vejce 150 g tuňák v olivovém oleji 8 ks černá oliva bez pecky
Postup Vitello tonnato
Postup přípravy receptu
-
Maso potřeme olejem, osolíme, opepříme a dáme na pekáč. Můžeme je přikrýt alobalem. Pečeme 10 minut v troubě
předehřáté na 230 °C. Potom teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme ještě hodinu až hodinu a půl. Nakonec necháme
maso zcela vychladnout. Šťávu z pekáče slijeme a odložíme
Rozmixujeme vejce se lžící citronové šťávy a špetkou soli. Olej z tuňáka doplníme olivovým olejem na 300 ml. Olej pak
přidáváme za stálého mixování po kapkách do ochucených vajec, dokud nevznikne řídká majonéza. Pak přidáme tuňáka a
rozmixujeme ho nahladko. Dochutíme citronovou šťávou, popřípadě osolíme a opepříme
Studené maso nakrájíme na velmi tenké plátky. Šťávu z pekáče vešleháme do tuňákové majonézy. Výsledná omáčka musí být
tekutá
Část masa rozložíme na talíř, přelijeme omáčkou, na ni položíme další vrstvu masa a skončíme omáčkou. Přikryjeme a
uložíme na noc do chladničky. Před konzumací vyjmeme pokrm z ledničky, obložíme ho olivami, opláchnutými a okapanými
kapary, trochou nakrájené petrželky a klínky petrželky a můžeme podávat
Zdroj: Slovart - www.slovart.cz