Vrkoče z kuřecích prsou se šunkou, jablky a cibulí recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 0,25 lžiček sůl 2 ks cibule 2 ks jablko 2 lžíce olivový olej 500 g kuřecí prsa 0,25 lžiček čerstvě mletý černý pepř 3 plátky schwarzwaldská šunka 100 ml silný domácí vývar z kuřecích kostí
Postup Vrkoče z kuřecích prsou se šunkou, jablky a cibulí
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a pokrájíme na dlouhé pruhy o šířce asi 2 cm. Kuřecí prsa byla v celku dost krátká, proto jsem každý vzniklý pruh ještě rozkrojila od jednoho okraje ve středu po délce na polovinu tak, že na jednom konci jsem ho nedokrojila a potom rozevřela, tímto způsobem jsem dostala pruhy o dostatečné délce a šířce (asi 1 cm), aby jsem je později mohla splést do vrkoče
Vzniklé pruhy masa osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem. Vezmeme 3 tenké plátky schwarzwaldské šunky položené na sebe a překrojíme je po délce na 3 pruhy o šířce asi 2 cm. Na desku připravíme 3 pruhy masa, které budeme splétat do vrkoče. Pruhy masa pokryjeme pruhy šunky, nahoře je spojíme párátkem nebo jehlicí s masem, od spoje směrem dolů spleteme vrkoč a jeho dolní konec také spojíme párátkem
Připravené vrkoče z kuřecích prsou a schwarzwaldské šunky položíme na talíř a na potřebných místech ještě zajistíme párátky, aby šunka zůstala pěkně na povrchu, během pečení správně promastila jemné kuřecí maso a dodala mu perfektní uzenou chuť šunky. Párátka po upečení masa odstraníme
Dno pekáčku vyložíme kolečky cibule, na které rozložíme plátky kyselých jablek. Použila jsem jablka Granny Smith, ale může být i jiné. Z jablka a cibule bude výborná příloha, která chuťově úžasně doplní kuřecí vrkoče. Na tento základ položíme připravené vrkoče, přelijeme je olivovým olejem a přidáme silný domácí vývar z kostí. Vývar mám perfektně zrosolovatělý, odložený v chladničce
Kuřecí vrkoče přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci dolní a horní ohřev s ventilátorem. Pečeme 15 minut, potom odstraníme alobal, dopečeme do barvy při té jisté teplotě a stejné funkci, což u mě trvalo 10 minut
Horké vrkoče položíme na jablkovo-cibulové lůžko a podáváme s bramborami upečenými na másle, obojí jsou vynikající přílohou tohoto chutného jídla. Vrkoče nejsou vysušené, jsou správně šťavnaté, dobře promaštěné a mají úžasnou uzenou chuť schwarzwaldské šunky. Fantasticky je doplní chuť jablek a cibule, vhodnou přílohou jsou právě na másle pečené brambory. Toto jídlo je poměrně jednoduché a rychle hotové. Vhodné sváteční jídlo i před Vánocemi, když máme kopu jiné práce.