Vydatná rajská polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-2 ks vejce
25 g máslo
500 g rajčatový protlak
1-2 hrnečky hladká mouka
2-3 hrnečky hrubá mouka
1-2 kostky zeleninový bujon
500 g rozvařená rajčata
podle chuti
sůl
cukr krupice
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce, v jakém jsme zvyklí vařit polévku, dáme rozpustit větší kousek másla, máslo zaprášíme hladkou moukou a připravíme si poctivou voňavou jíšku zlatavé barvy.

  2. Když máme hotovou jíšku, přilijeme k ní rajčatový protlak či rozvařená propasírovaná rajčata (záleží na chutích a časových možnostech každého jedince). Základ na rajčatovou polévku rozmícháme, tak abychom neměli v rajčatové směsi žádně hrudky z jíšky.

  3. Přilijeme vodu, přivedeme k varu, když se rajčatová směs vaří, přidáme zeleninový bujon či masox. Poté necháme cca 10 minut povařit.

  4. Mezitím co se polévka vaří, připravíme si drobení, kterým rajčatovou polévku zahustíme. Do misky si vysypeme 2 - 3 hrníčky hrubé mouky, rozklepneme celé vejce a rukama vypracujeme čerstvé drobení.

  5. Hotové drobení nasypeme do vroucí polévky, mouka a drobení nám polévku dostatečně zahustí, poté necháme znovu cca 10 minut vařit. Nakonec vydatnou rajčatovou polévku dochutíme solí, pepřem, popřípadě cukrem, někdo má rajskou raději sladší, jiný zase dá přednost přírodní kyselosti z rajčat.

  6. Vydatnou rajčatovou polévku podáváme i jako hlavní chod, je dostatečně sytá. Opravdu je to velmi hustá polévka, která zasytí naprosto každého, může se podávat s rýží místo drobení.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!