Vynikající moravské koláče recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 100 g máslo 2 ks žloutek 250 ml mléko 30 g droždí 80 g cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 1 špetka citronová kůra 500 g polohrubá mouka náplň marmeláda tvaroh povidla mák na potření 1-2 ks žloutek
Postup Vynikající moravské koláče recept
Postup přípravy receptu
-
Z 0,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme, osolíme, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, cukr, vanilkový cukr, připravený kvásek a zbytek ohřátého mléka. Smícháme žloutky s tekutým máslem a tím celé těsto zaděláme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Z těsta potom tvarujeme koláče, které klademe na předehřáté plechy, poté je ještě necháme kynout. Moravské koláče potřeme rozšlehaným žloutkem, naplníme náplní podle chuti a možností.
Moravské koláče pečeme v předehřáté troubě při teplotě okolo 170 °C. Koláče by neměly příliš ztmavnout.
Vynikající moravské koláče podáváme k různým příležitostem, určitě vám budou chutnat.