Výtečná pizza podle Akinny recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

podle chuti
cukr
sůl
mletý černý pepř
4 lžičky italské bylinky
omáčka
1 stroužek česnek
0 ks cibule
1 konzerva rajský protlak
těsto
2 špetky sůl
3 dl voda
10 g droždí
500 g hladká mouka
2 lžíce extra virgin olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme hladkou mouku, čerstvé nebo sušené droždí a sůl, přidáme olej a vodu. Těsto zamícháme vařečkou. Když se těsto spojí, prohněteme ho důkladně rukama, dokud není vláčné a nelepí se. Pokud by se těsto lepilo, přidáme trochu mouky.

  2. Hotové těsto dáme do misky a zakryjeme utěrkou. Těsto dáme zrát do lednice alespoň na 5 - 7 hodin, ale naprosto nejlepšího výsledku dosáhneme, když ho dáme zrát na 24 hodin.

  3. Základ na pizzu můžeme udělat samozřejmě i z čerstvých oloupaných rajčat, ale z protlaku je to také možné a velice dobré. Polovinu cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a rozetřeme.

  4. Na pánev si dáme osmažit nakrájenou cibuli spolu s rozetřeným česnekem. Přidáme rajský protlak a zředíme trochou vody. Ochutíme italskými bylinkami, solí, pepřem a trochu osladíme. Místo italských bylinek je také možné použít již namíchanou koupenou směs koření na špagety - je podobná jako na pizzu. Vhodné bylinky jsou například tymián, oregano a bazalka. Než budeme dávat základ na pizzu, musí vychladnout.

  5. Když nám těsto uzraje v lednici, vyklopíme ho na vál posypaný moukou a opět propracujeme tak, aby se těsto nelepilo. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a obě vytvarujeme rukama do požadovaného tvaru - kruhu, nebo jednoduše rozválíme válečkem, placka musí být co nejtenčí.

  6. Placky dáme na plech s pečicím papírem a potřeme základem na pizzu až k okrajům. Na pizzu dáme nejprve hodně parmazánu a v tuto chvíli si na pizzu můžeme dát, co máme rádi, ale nedoporučuji pizzu překombinovat.

  7. Výborné ingredience na pizzu jsou například: slanina, červená cibule, paprika, salám, šunka, cuketa, slabá kolečka rajčete, papričky jalapenos, chilli papričky atd. Také nedoporučuji dávat na pizzu nekvalitní sýr, například eidam, skutečně nejlepší a nenahraditelný sýr je parmazán.

  8. Pizzu pečeme v troubě předehřáté na 250 °C!

  9. Výtečnou pizzu podle Akinny po upečení doporučuji posypat rukolou a ihned podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!