Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 - 2 lžičky cukr
3 stroužky česnek
50 ml olej
sůl
1 ks cibule
4 hrnky voda
1/2 ks květák
60 g parmazán
1 lžíce hladká mouka
2 špetky mletý římský kmín
2 - 3 špetky sušený tymián
mletý černý pepř
200 ml rajčatové pyré
máslo na vymazání
nať jarní cibulky
60 - 80 g eidam (45%)
2 - 3 lžičky koření tandoori masala
3/4 hrnku vývar z květáku
1,3 hrnek instantní polenta

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme polentu. Do mísy vlijeme dva hrnky studené vody, do které vmícháme instantní polentu. Zbývající vodu nalijeme do kastrolu, přidáme lžičku soli a 1/4 lžičky mletého pepře a přivedeme k varu. Poté postupně přidáváme namočenou polentu a za stálého míchání zvolna vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Horkou kašovitou polentu odstavíme z tepla, vmícháme do ní 2 rovné lžíce strouhaného parmazánu a rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy. Polentu odložíme stranou a necháme zchladnout

  2. Mezitím očistíme a rozebereme na růžičky větší květák, který v osolené vodě krátce povaříme do poloměkka. Pak květák slijeme (vývar nevyléváme), propláchneme studenou vodou a necháme okapat

  3. Připravíme si omáčku. Malou cibuli a stroužky česneku oloupeme, jemně nasekáme a při střední teplotě necháme na oleji zesklovatět. Pak přisypeme mouku a koření tandoori masala a za stálého míchání necháme vše zpěnit. K tomuto základu přilijeme rajčatové pyré, které osolíme, opepříme a ochutíme mletým římským kmínem a tymiánem. Směs přivedeme k varu, krátce restujeme do zhoustnutí a naředíme vývarem z květáku. Omáčku vaříme za občasného míchání 8 - 10 minut. Nakonec rajčatovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a osladíme cukrem

  4. Na ztuhlou polentu rozetřeme asi 1/3 omáčky, kterou hustě poklademe růžičkami květáku, posypeme parmazánem a vše zalijeme zbývají rajčatovou omáčkou

  5. Polentu s květákem a rajčatovou omáčkou pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut. Po této době vyjmeme zapečenou polentu s květákem z trouby, posypeme strouhaným eidamem, zakryjeme alobalem a necháme asi 7 - 10 minut odstát

  6. Zapečenou polentovou kaši s květákem, sýrem a rajčatovou omáčkou rozdělíme na porce, posypeme nasekanou natí jarní cibulky a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!