Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 - 2 lžičky cukr 3 stroužky česnek 50 ml olej sůl 1 ks cibule 4 hrnky voda 1/2 ks květák 60 g parmazán 1 lžíce hladká mouka 2 špetky mletý římský kmín 2 - 3 špetky sušený tymián mletý černý pepř 200 ml rajčatové pyré máslo na vymazání nať jarní cibulky 60 - 80 g eidam (45%) 2 - 3 lžičky koření tandoori masala 3/4 hrnku vývar z květáku 1,3 hrnek instantní polenta
Postup Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme polentu. Do mísy vlijeme dva hrnky studené vody, do které vmícháme instantní polentu. Zbývající vodu nalijeme do kastrolu, přidáme lžičku soli a 1/4 lžičky mletého pepře a přivedeme k varu. Poté postupně přidáváme namočenou polentu a za stálého míchání zvolna vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Horkou kašovitou polentu odstavíme z tepla, vmícháme do ní 2 rovné lžíce strouhaného parmazánu a rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy. Polentu odložíme stranou a necháme zchladnout
Mezitím očistíme a rozebereme na růžičky větší květák, který v osolené vodě krátce povaříme do poloměkka. Pak květák slijeme (vývar nevyléváme), propláchneme studenou vodou a necháme okapat
Připravíme si omáčku. Malou cibuli a stroužky česneku oloupeme, jemně nasekáme a při střední teplotě necháme na oleji zesklovatět. Pak přisypeme mouku a koření tandoori masala a za stálého míchání necháme vše zpěnit. K tomuto základu přilijeme rajčatové pyré, které osolíme, opepříme a ochutíme mletým římským kmínem a tymiánem. Směs přivedeme k varu, krátce restujeme do zhoustnutí a naředíme vývarem z květáku. Omáčku vaříme za občasného míchání 8 - 10 minut. Nakonec rajčatovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a osladíme cukrem
Na ztuhlou polentu rozetřeme asi 1/3 omáčky, kterou hustě poklademe růžičkami květáku, posypeme parmazánem a vše zalijeme zbývají rajčatovou omáčkou
Polentu s květákem a rajčatovou omáčkou pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut. Po této době vyjmeme zapečenou polentu s květákem z trouby, posypeme strouhaným eidamem, zakryjeme alobalem a necháme asi 7 - 10 minut odstát
Zapečenou polentovou kaši s květákem, sýrem a rajčatovou omáčkou rozdělíme na porce, posypeme nasekanou natí jarní cibulky a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny jako hlavní chod.