Zapečené těstoviny s fazolemi recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 250 g rajčata 2 ks cibule 2 řapíky celer 2 lžíce rajčatový protlak 220 g penne pečivo 120 g žampiony 2 listy bobkový list pepř 6 lžic olivový olej 5 lžic červené víno 3,5 hrnky zeleninový vývar 1 lžička sušené oregano 1 lžička sušený tymián 1,25 hrnek bílé fazole 1 ks hlíza fenyklu 1 lžička třtinový cukr 4 lžíce strouhanky listová zelenina
Postup Zapečené těstoviny s fazolemi
Postup přípravy receptu
-
Den předem namočíme fazole do studené vody
Fazole zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a prudce vaříme 20 minut. Zbylou vodu scedíme, fazole odložíme a udržujeme teplé
Penne (rýhované krátké trubičky) vaříme v mírně osolené vodě s 1 lžící olivového oleje asi 3 minuty. Potom je scedíme, odložíme a udržujeme teplé
Fazole přesypeme do velkého kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme zbývající olivový olej, cibuli, česnek, bobkové listy, oregano (dobromysl), tymián, červené víno a rajčatový protlak a zamícháme. Přivedeme k varu, potom kastrol přikryjeme pokličkou a vložíme na 2 hodiny do trouby předehřáté na 180 °C (u plynové trouby stupeň 3-4)
Do fazolí vmícháme těstoviny, celer, fenykl, žampiony a rajčata, pokrm dochutíme solí, pepřem a třtinovým cukrem a posypeme strouhankou. Kastrol opět přikryjeme pokličkou a fazole s těstovinami pečeme v troubě ještě další hodinu
Pokrm podáváme horký s listovou zeleninou (radicchio, roketa, endivie, hlávkový salát) a křupavým pečivem
Zdroj: Špalíček receptů Těstoviny