Zapečený lilek recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olivový olej
sůl a pepř
1 ks velký lilek (800g)
300 g sýr mozzarella
80 g sýr parmazán
250 ml rajčatová omáčka na těstoviny (protlak)

Postup přípravy receptu

  1. Lilek seřízneme na obou koncích a nakrájíme napříč na kolečka silná asi 5 mm. Rozložíme je na mísu, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Mezitím nastrouháme zvlášť mozzarellu a parmazán. Oma sýry odložíme

  2. Lilek oláchneme a osušíme papírovími utěrkami. Plech na pečení vytřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě lilek. Povrch potřeme olivovým olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 5 minut. Kolečka lilku obrátíme pomocí kleští, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, nesmí však příliš změknout. Troubu nevypínáme

  3. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme lžící oleje. Na dno rozložíme část lilku a přelijeme ho částí rajčatové omáčky. Na omáčku nasypeme část nastrouhané mozzarelly a podle chuti trochu soli a pepře

  4. Vrstvy střídáme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Skončíme vrstvou omáčky. navrch nasypeme parmazán. Pokrm pečeme v troubě 30 minut. Před podáváním jej necháme 5 minut odpočinout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!