Zapečený toastový chléb se zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 5 stroužků česnek sůl 3 ks vejce máslo 250 ml smetana 200 g rajče 1 ks lilek 200 g žampiony olivový olej strouhaný parmazán 1 ks červená paprika čerstvě mletý pepř 1 balíček světlý toastový chléb 1 svazeček jarní cibulka (bílá část) 1 ks malá žlutá cuketa 1 ks malý pórek (bílá část) 1 lžíce usekaný koriandr
Postup Zapečený toastový chléb se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Lilek očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a na půl hodiny odložíme stranou. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a zakapeme citronovou šťávou. Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné hranolky. Omytou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Pórek a cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme. Omytá rajčata nakrájíme na kostky. Rozšlehaná vejce spojíme se smetanou na vaření, osolíme a opepříme
Zapékací mísu vymažeme tukem a troubu předehřejeme na 180 °C
Na oleji zpěníme cibulku a vmícháme žampiony, papriku, pórek, cuketu a nakonec rajčata a česnek. Podle potřeby dochutíme. Vše krátce orestujeme a promícháme s usekaným koriandrem. Lilek otřeme od vypuštěné šťávy, můžeme opláchnout a osušit
Toastový chléb potřeme máslem a vyložíme jím zapékací mísu namazanou stranou nahoru. Chleba poklademe polovinou množství lilku, potom navrstvíme orestovanou směs. Opět rozložíme lilek a zakryjeme ho chlebem, tentokrát namazanou stranou dolů. Vše zalijeme smetanou s vejci, vložíme do předehřáté trouby a zvolna zapékáme dorůžova. Nakonec zasypeme sýrem a při plném výkonu tepla, ještě krátce zapečeme
Zapečený toustový chléb se zeleninou rozdělíme na porce, ozdobíme bylinkami a podáváme horké.