Zapékaná brokolice se žampiony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
2 ks vejce
1 ks cibule
1 ks brokolice
1 balení těstoviny
4 ks žampiony
1 špetka muškátový oříšek
210 g tvrdý sýr
podle chuti
sůl
italské koření
omáčka
50 g máslo
mléko
hladká mouka
podle potřeby
olivový olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Do vroucí osolené vody dáme uvařit těstoviny (například farfalle) do poloměkka. Těstoviny slijeme a dáme do zapékací misky. Z másla, hladké mouky a mléka uděláme bešamelovou omáčku, kterou ochutíme muškátovým oříškem, italským kořením a solí. Omáčku vaříme cca 15 minut a necháme zchladnout.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, dva stroužky česneku nožem rozmáčkneme a žampiony nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli až zesklovatí, poté přidáme nožem rozmáčklý česnek a po chvilce nakrájené žampiony. Chvíli restujeme, na závěr lehce osolíme a přidáme trochu italského koření.

  3. V osolené vodě uvaříme doměkka brokolici, slijeme a nakrájíme nadrobno. V pekáčku smícháme těstoviny, brokolici a žampiony a vše zalijeme omáčkou. Tvrdý sýr nastrouháme, odebereme čtvrtinu a smícháme s rozšlehanými vejci. Vejce se sýrem rozprostřeme na těstoviny a poté vše zasypeme zbylým sýrem.

  4. Připravenou směs dáme zapéct do trouby předehřáté na 190 °C na cca 20 minut do zezlátnutí sýra.

  5. Zapékanou brokolici se žampiony můžeme podávat s kyselou okurkou či salátem jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!