Zapékané mašličky se zeleninou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 - 3 ks vejce
3 ks cibule
1 kelímek smetana
rajče
5 ks mrkev
150 g eidam
1 - 2 lžíce olivový olej
1 špetka muškátový oříšek
1 lžička provensálské koření
mletý černý pepř
400 g těstoviny (mašličky)
1 hrst zelená cibulová nať
100 g anglická slanina nebo šunka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uvaříme těstoviny - mašličky. Vaříme je v osolené vodě podle návodu na obalu

  2. Když se vaří těstoviny, připravíme si vše potřebné. Mrkev očistíme a nakrájíme asi na 0,5 cm kolečka. Očistíme cibuli a nakrájíme ji také na kolečka. Anglickou slaninu nasekáme na proužky, popřípadě použijeme šunku. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Na pánev nalijeme asi lžíci olivového oleje, stačí ten levnější na vaření (panenského je škoda). Nejprve opečeme mrkev dozlatova tak, aby trochu změkla a pěkně voněla. Nezapomeneme osolit a opepřit. Hotovou mrkev přendáme do misky. Cibuli opečeme společně se slaninou, aby cibule zrůžověla a změkla

  3. Hotové těstoviny dáme do zapékacích misek nebo velké mísy. Posypeme mrkví a cibulí se slaninou. Poklademe plátky rajčat. Připravíme si zálivku na zapékání. Vejce prošleháme se smetanou (já použila 12% a bylo to taky dobré). Vsypeme nastrouhaný sýr. Osolíme, opepříme, přidáme asi lžičku provensálského koření a špetku muškátového oříšku. Zálivkou zalijeme mističky a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C asi půl hodiny. Jestliže máte horkovzdušnou jako já, stačí 20 minut. Když sýr, který se drží po zalití na povrchu, zezlátne, je hotovo

  4. Na závěr můžeme zapékané mašličky se zeleninou nebo jednotlivé porce na talíři ozdobit na šikmo nakrájenou zelenou cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!