Zapékané šunkové flíčky se sýrovo-smetanovou zálivkou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
2 ks vejce
2 ks vejce
100 ml mléko
200 g polohrubá mouka
200 g tvrdý sýr
250 ml kyselá smetana
máslo na vymazání
čerstvě mletý černý pepř
200 g uzená šunka

Postup přípravy receptu

  1. V míse vymísíme ne úplně tuhé těsto z polohrubé mouky a vajec. Mísíme tak, aby se dalo lehce rozválet. Těsto rozdělíme na dvě části a vytvarujeme dvě koule. Jednu přikryjeme hrnečkem, než první kouli rozválíme do tenké okrouhlé placky. Stejně vyválíme i druhé těsto a necháme obě rozválená těsta volně proschnout asi 1 hodinu

  2. Potom těsto pokrájíme rovnoběžně na pásy o šířce asi 6 cm a zlehka pomoučníme, aby se pásy těsta neslepily. Pásy poskládáme na sebe a pokrájíme na čtverečky o hraně asi 1 cm, které rozhodíme po desce a necháme asi 30 minut volně proschnout

  3. Než začne vřít osolená voda, pokrájíme šunku na malé kostky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno, smícháme ho v misce s osolenou hustou kyselou smetanou, studeným mlékem, vejci a čerstvě mletým černým kořením. Zapékací misku vymažeme máslem

  4. Přichystané čerstvé flíčky vsypeme do vroucí vody, vaříme asi 3 - 4 minuty na al dente, ne doměkka, protože se budou ještě zapékat. Flíčky scedíme z vody a promícháme s trochou oleje, aby se neslepily. Přidáme šunku a větší část sýrovo-smetanové zálivky, promícháme, přeložíme do zapékací mísy a povrch polijeme zbylou smetanovo-sýrovou zálivkou

  5. Flíčky vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev a pečeme asi 30 minut do zrůžovění a trošku do křupava

  6. Zapékané šunkové flíčky se sýrovo-smetanovou zálivkou podáváme horké. Flíčky servírujeme s nakládanou domácí sladkokyselou okurkou. Není to mnoho práce, nejchutnější jsou čerstvé domácí flíčky, kterým se kupované nikdy nevyrovnají.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!