Želé dortík recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1/2 hrnku olej 2 ks vejce kakao 450 ml mléko 2 dl voda 1/2 balíčku prášek do pečiva 1,5 lžíce cukr krupice 1/2 hrnku cukr krupice 1 hrnek polohrubá mouka 1/2 hrnku vlažné mléko 2 balíčky dortové želé 1 konzerva kompotované broskve 1 balíček vanilkový pudinkový prášek
Postup Želé dortík
Postup přípravy receptu
-
Začneme korpusem (těstem). Ingredience na těsto si rozdělíme na 2 kategorie na suchou a tekutou. Suchá směs: V misce si smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, kakao. Kakao přidáváme pro barvu, proto jsem neuváděla množství, každý dá dle toho, jak chce mít korpus tmavý. Tekutá směs: Ve větší míse smícháme: vlažné mléko (je opravdu důležité, aby mléko nebylo přímo z lednice), olej a vejce. Do tekuté směsi si postupně prosejeme směs suchou a pečlivé mícháním spojíme. Těsto je tekutého stavu. Nalijeme si ho do předem připravené dortové formy, u které dno vyložíme pečícím papírem a stěny pomažeme máslem. Dáme na 175 °C na cca 20 minut péct, každý musí péci dle své trouby, takže hlídat a kontrolovat špejlí. Pokud píchneme do korpusu a vytáhneme špejli čistou, je hotovo. Vypneme troubu a korpus vyndáme, aby nám vychladl rychleji
Pustíme se do pudinku. Pudink připravíme podle návodu na obalu, ale nedáme celého 0,5 l mléka, ale 0,4 - 0,45 l, aby byl pudink hustší. Po zhoustnutí nalijeme do mističky a přikryjeme folií, aby se neudělal škraloup. Necháme trochu vychladnout při pokojové teplotě
Korpus a pudink nám chladnou a my si mezitím nakrájíme broskve na kousky. Nálev z broskví nevyléváme, ale dopustíme vodou tak, aby toho bylo půl litru a rozmícháme v něm 2 balíčky dortového želé. Na balíčku dortového želé se píše o cukru, ale pokud želé připravujete ze šťávy od kompotovaného ovoce, tak není potřeba. V kastrůlku za stálého míchání přivedeme k varu a pár minut povaříme. Želatinu odstavíme a necháme zchladnout. Pokud nám želatina zhoustne moc, že už začne hrudkovatět, stačí zase na chvilku zahřát
Na korpus nalijeme pudink, poskládáme broskve a zalijeme želatinou. Želatinu nemusíte lít všechnu, je jí hodně, ale u nás to tak máme rádi. Optimální je tak 3/4 toho, co máme. Želé dortík dáme zchladnout do lednice, nejlepší je druhý den úplně vychladlý, ale to u nás nemá šanci, první půlka zmizí už po ztuhnutí
Na fotce je dort s malou improvizací. Neměla jsem kakao na vaření a tak jsem dala 0,5 hrnečku, ale vynechala jsem do těsta veškerý cukr. A také broskve nebyly, tak jsem použila kompotované ovoce Koktejl (broskev, hruško, hroznové víno, ananas, třešeň)
Jelikož se u nás tyto dorty dělají často, tak nepoužívám na želatinu vůbec vodu, ale schovávám všechny nálevy od kompotovaného ovoce. Ovšem ne moc dlouho, aby se nezkazily. Potom už opravdu cukr není potřeba!
Tento dort děláme na více způsobů, a to s s různým ovocem (jahody, ananas, pomeranč), s různými pudinky (kokosový, čokoládový). Čokoládové pudinky používám většinou, když udělám světlý korpus (jen se nepřidá kakao), ale i s tmavým korpusem je to výborné. Prostě si želé dortík připravíme podle toho, na co je konkrétně chuť.