Zeleninová polévka z tukové jíšky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

15 g sůl
250 ml mléko
50 g tuk
80 g celer
1 l voda
80 g mrkev
60 g petržel
80 g hladká mouka
5 g petrželová nať
10 g polévkové koření
0 g mletý květ
80 g sterilovaný hrášek bez nálevu

Postup přípravy receptu

  1. Pečlivě očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na drobnější kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem ze zeleniny, uvedem do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a procedíme hustým cedníkem.

  2. Do procezené polévky přidáme hrášek a uvařenou zeleninu, znovu ji krátce provaříme a dochutíme polévkovým kořením a ještě povaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky až při podávání na stůl.

  3. Zeleninová polévka z tukové jíšky je hustší a zasytí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!