Zeleninová polévka z tukové jíšky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 15 g sůl 250 ml mléko 50 g tuk 80 g celer 1 l voda 80 g mrkev 60 g petržel 80 g hladká mouka 5 g petrželová nať 10 g polévkové koření 0 g mletý květ 80 g sterilovaný hrášek bez nálevu
Postup Zeleninová polévka z tukové jíšky recept
Postup přípravy receptu
-
Pečlivě očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu nakrájíme na drobnější kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme mletý květ, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a vývarem ze zeleniny, uvedem do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávání nejméně 20 minut. Ke konci varu přidáme mléko, polévku krátce povaříme a procedíme hustým cedníkem.
Do procezené polévky přidáme hrášek a uvařenou zeleninu, znovu ji krátce provaříme a dochutíme polévkovým kořením a ještě povaříme. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky až při podávání na stůl.
Zeleninová polévka z tukové jíšky je hustší a zasytí.