Žemlovka recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 ks vejce 1 ks vejce máslo 50 ml mléko 5 ks jablko 50 g rozinky 1/2 ks citron 300 g tvaroh 10 ks rohlík mletá skořice 2 balíčky vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr
Postup Žemlovka
Postup přípravy receptu
-
Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka do tvarohu přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců, pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr a mlékem polijeme nakrájené rohlíky v míse, tak, aby se všechny plátky zvlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka, nebo naopak, když jsou zvlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo
Ohnivzdornou mísu nebo pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe vrstvou z poloviny množství navlhčených rohlíků. Na ni narovnáme plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat.Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Na ten navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla, nebo povrch pokapeme máslem rozpuštěným
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C. Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.