Žemlovka s hruškami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
těsto
3 lžíce máslo
1 lžíce skořice
3 ks bílek
1 lžíce cukr krupice
50 g cukr moučka
10 ks rohlík
400 g kompotované hrušky
2 lžíce strouhané lískové oříšky
zálivka
1 ks žloutek
750 ml mléko
na ozdobu
1 ks pomeranč
4 lístky meduňka

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si slijeme hrušky z kompotu přes cedník a necháme okapat. Pak je nakrájíme na plátky. Rohlíky si rozkrájíme na plátky silné asi 7 mm. V malém kastrůlku si rozehřejeme máslo.

  2. Plátky rohlíků namáčíme v mléce a hned je v souvislé vrstvě klademe do předem vymazané a strouhankou vysypané formy. Na ně poklademe jako další vrstvu kompotované hrušky, které mírně pocukrujeme a posypeme skořicí. Tenhle postup opakujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří plátky rohlíky.

  3. Povrch rovnoměrně pokapeme rozehřátým máslem, zalijeme žloutkem rozšlehaným s několika lžícemi mléka a dáme do trouby zapéct. Pečeme žemlovku až se zbarví dozlatova.

  4. Mezitím ušleháme z bílků a poloviny moučkového cukru tuhý sníh, do kterého přimícháme oříšky.

  5. Když už je žemlovka upečená dozlatova, potřeme ji bílkovým sněhem, poprášíme zbylým moučkovým cukrem a dáme ještě na chvili do trouby zapéci.

  6. Nakonec zdobíme plátky pomeranče a lístky bazalky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!