Rajská omáčka s houskovým knedlíkem jako od maminky recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- cukr 1 špetka cukr 6 lžic olej sůl 1 špetka sůl 300 ml mléko 1 ks cibule 1.5 l voda 2 ks houska 3 ks hřebíček 25 g kvasnice 4 lístky bobkový list 8 kuliček nové koření 1 lžíce mletá skořice 3 lžíce hladká mouka 1 špetka hladká mouka 500 g polohrubá mouka 8 kuliček celý pepř 200 g rajský protlak 500 g vepřové maso 1 špetka mletý černý pepř
Postup Rajská omáčka s houskovým knedlíkem jako od maminky
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si dáme vařit nakrájené vepřové maso do vody, které osolíme a opepříme. Mezitím si v druhém hrnci rozehřejeme olej, přidáme mouku a za stálého míchání uděláme světlou jíšku. Pozor, ať se mouka nepřipálí! Jíšku zředíme trochou vývaru, rozmícháme, přidáme koření (celý pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček), cibuli nakrájenou nadrobno a vaříme 20 minut
Podle potřeby přidáme vývar, aby měla omáčka požadovanou hustotu. Omáčku přecedíme, rozmícháme do ní rajský protlak, přidáme cukr, skořici a necháme projít varem. Podle potřeby dochutíme a přidáme maso, které jsme vytáhli z vývaru
Do vlažného mléka přidáme trochu hladké mouky, cukr, sůl a rozdrobíme kvasnice. Za stálého míchání necháme kvasnice rozpustit a dáme kynout na teplé místo. Nakynutý kvásek smícháme s polohrubou moukou a s na kostky nakrájenou houskou a necháme opět vykynout na teplém místě cca 45 minut
Z vykynutého těsta tvoříme knedlíky a dáme vařit v dobře osolené horké vodě asi 17 minut. Po uvaření a vytažení z vody propícháme knedlíky špejlí, aby nesklesly
Rajskou omáčku jako od maminky spolu s knedlíky můžeme servírovat.