Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

15 g sůl
3 lžičky kmín
500 ml voda
250 g celozrnná pšeničná mouka
250 g žitná chlebová mouka
250 g pšeničná chlebová mouka
150 g žitný kvásek

Postup přípravy receptu

  1. Večer uděláme trochu řídké těsto, kdy smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Necháme do rána přikryté v teple kynout. Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a kmín. Těsto zaděláme v míse a poté prohněteme na vále a necháme asi 3 hodiny kynout

  2. Poté těsto znovu mírně prohněteme, vytvarujeme bochník chleba, který necháme následně asi hodinu kynout v moukou vysypané ošatce

  3. V průběhu tohoto posledního kynutí dáme do trouby dva plechy. Jeden úplně dolů a druhý na první stupeň (podle dispozic a síly vaši trouby). Poté zapneme troubu a vyhřejeme ji na 250 °C

  4. Když žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku nakynul a trouba se rozpálila, překryjeme přes chléb v ošatce pečící papír, na něj položíme prkénko a vše i s ošatkou překlopíme. Sejmeme ošatku a chleba i s pečícím papírem sesuneme z prkénka na vrchní rozpálený plech. Na ten spodní nalijeme hrnek vody. Dáváme velký pozor na okamžitě vytvořenou páru! Zavřeme troubu a necháme půl minuty. Na 250 °C zprvu pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200 °C. Takto pečeme asi 45 - 50 minut podle vaší trouby

  5. Z této dávky máme bochník chleba o váze cca 1200 g. Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku podáváme podle chuti

  6. Pokud nemáme žitný kvásek, připravíme jej podle tohoto receptu Kvásek z žitné mouky


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!