Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
2 špetky sůl
8 ks vejce
500 ml voda
300 g hladká mouka
200 g tuk na pečení
náplň
150 g máslo
8 ks žloutek
50 ml mléko
1 ks vanilkový cukr
3 balíčky vanilkový pudinkový prášek
podle potřeby
voda
na ozdobu
cukr moučka
náplň 1
250 ml smetana ke šlehání
1 ks ztužovač šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Vodu zahřejeme a rozpustíme v ní tuk na pečení nebo máslo. Přidáme sůl a ve chvíli, kdy se začne voda vařit, vmícháme mouku. Stále mícháme, než se vytvoří pevná koule a na dně zůstane bělavá usazenina (asi 5 minut). Těsto přendáme do mísy, všleháme dvě vejce a necháme vychladnout.

  2. Do těsta zašleháme zbylá vejce a pak ho naplníme do zdobicího sáčku. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme věnečky. Ne vysoké, v troubě hodně nabudou a nestačily by se dobře propéct.

  3. Předehřejeme troubu na 220 °C (horkovzdušnou stačí na 200 °C), věnečky postříkáme studenou vodou, vložíme do trouby a pečeme asi 15 - 20 minut. Hotové věnečky z odpalovaného těsta necháme vychladnout a teprve potom sundáme z plechu, aby se věnečky neslily.

  4. Z mléka, pudinků, cukru a žloutků si uvaříme hustou kaši a do zchladlé kaše všleháme máslo. Žloutkový krém necháme vychladnout.

  5. Vychladlé žloutkové věnečky rozřízneme a zdobícím sáčkem stříkáme nejdříve krém a potom vyšlehanou šlehačku. Žloutkové věnečky přiklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!