Zapečené bramborové šišky s párkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

200 g olej
1 lžička sůl
1 ks vejce
200 ml smetana
100 g hrubá mouka
200 g kořenová zelenina
100 g hrubá krupice
200 g zelené fazolky
6 ks tenké párky
600 g bramobory vařené ve slupce
sůl nebo vegeta

Postup přípravy receptu

  1. Z vařených nastrouhaných brambor, které jsme nechali vychladnout, mouky, krupice, vejce a soli zpracujeme klasické bramborové těsto. Rukama utvoříme dlouhou šišku o průměru cca 6 cm a krájíme na 1,5 - 2cm plátky, které na mouce rozplácneme na placičky o tloušťce kolem 0,5 cm

  2. Párky nakrájené na 5cm kousky balíme je do placiček těsta a tvoříme šišky. Z tohoto množství těsta vytvoříme kolem 20 šišek

  3. Hotové šišky pak můžeme buď smažit na oleji ze všech stran do světle hněda nebo je vařit, dokud nevyplavou na povrch. Pozor, rozhodně nenechávejte bramborové šišky tepelně nezpracované, jinak se těsto škaredě rozteče!

  4. Smažené i vařené šišky servírujeme se zeleninovým salátem

  5. Zbylé uvařené šišky můžeme také zapéci se zeleninou podle vlastního výběru - já dávám kořenovou a zelené fazolky, ale fantazii se meze nekladou. Zapékací nádobu potřeme na dně olejem, na něj navrstvíme zeleninu a buď jen posolíme nebo přimícháme např. sušenou podravku či vegetu. Když používám zeleninu mraženou, nejdřív směs v zapékací nádobě asi 3 - 4 minuty nechám vařit v mikrovlnce. Na zeleninu poklademe šišky a zalijeme smetanou. Z nouze jsem jednou použila místo smetany kefír a bylo to také moc dobré

  6. Nádobu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut, dokud šišky nezhnědnou a smetana se hezky nespojí se zeleninou. Pokud budeme zapékat celé množství šišek, bude dobré přidat část zeleniny a smetany nebo smetanu trochu naředit mlékem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!