Baba na rumu recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

30 g cukr
5 g sůl
4 ks vejce
125 g máslo
1 sklenka rum
50 ml mléko
0.5 l voda
20 g kvasnice
250 g hladká mouka
na potření
1 lžíce voda
2 lžíce meruňková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme kvásek z mléka, kvasnic, špetky soli, cukru a mouky. Přichystáme si 12 formiček. Já používám velké cca 6 cm o průměru 4,5 cm, vymažeme je máslem.

  2. Mouku, velká vajíčka a hotový kvásek dáme do šlehače, mixujeme, dokud těsto nebude vláčné a bez hrudek. Rozpuštěné máslo s cukrem rozmícháme a postupně, ne vše najednou, přidáme do mixéru a zvýšíme rychlost. Pořádně promixujeme.

  3. Formičky vyplníme do půlky a necháme dalších 20 minut kynout.

  4. Do rozehřáté trouby vložíme naše baba a pečeme 10 minut na 200 °C. Potom teplotu snížíme na 180 °C a dopékáme dalších 10 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

  5. Mezitím dáme vařit vodu s cukrem, přidáme rum podle chuti. Do rumové lázně ponoříme baba a necháme okapat.

  6. Do misky dáme 2 lžíce meruňkové marmelády se lžící vody, touto směsí bábovičky potřeme, díky tomu se budou naše baba na rumu hezky lesknout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!